2025 m. vasario 2 d., sekmadienis

Griliažinis tortas

 

Griliažinis tortas

Tortas, kuriam abejingų paprastai nelieka :) Žinoma, ypatingiausias čia yra griliažas - kepinti ir susmulkinti žemės riešutai, išmaišyti lydytame cukruje. Jis suteikia tortui ir ypatingą skonį, ir papildomą traškumą. Kadangi nemoku įmantriai puošti tortų, labai patiko, kad čia užteko torto viršų padengti tuo pačiu griliažu, ir jau savaime gražu :).

Biskvitams reikės (dviems biskvitams - baltam ir rudam - dviejų normų):

  • 2 kiaušinių
  • 1/2 stikl. cukraus
  • 120 g sviesto, lydyto
  • 190 ml kefyro
  • 200 g miltų
  • 1 a.š. kepimo sodos
  • 1 v.š. kakavos miltelių / 1 v.š. miltų

Griliažui reikės:

  • 150 g žemės riešutų (be luobelių)
  • 250 g cukraus
  • žiupsnelio sodos

Kremui reikės:

  • 200 g sviesto, minkšto
  • 400 g kondensuoto pieno, kamb. temperatūros
  • 400 ml grietinėlės

Biskvitų sulaistymui:

  • bet koks saldintas gėrimas: saldinta arbata, kava, sulčių gėrimas ir pan.

Pasiruošiame iš vakaro GRILIAŽĄ:

Žemės riešutus pakepiname sausoje keptuvėje (bet nesudeginame). Susmulkiname ar sukapojame iki smulkesnių gabaliukų. Sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpiname cukrų - iš pradžių nesikišame, vėliau pradėjus lydytis po truputį pamaišome, kad nepridegtų. Cukrui išsilydžius įberiame sodos, suberiame riešutus, juos išmaišome. Tada masę perpilame į kepimo popieriumi padengtą skardą ir tuoj pat paskleidžiame, kiek pavyksta. Masė labai greitai sustingsta. Paliekame atvėsti. Po kelių  valandų bus galima susmulkinti (kočėlu, peiliu ar galingu trintuvu, jei turite). 

Griliažas (žemės riešutai ir cukrus)

Ruošiame biskvitus (šiek tiek iš anksto, kad iškepę spėtų atvėsti, nes tik tada pavyks gražiai perpjauti pusiau):

Kiaušinius labai gerai iki purumo išplakame su cukrumi. Po truputį vis plakant supilame išlydytą sviestą, kefyrą. Miltus atskirai sumaišome su soda ir kakava (jei rudas biskvitas), suberiame į kiaušinių masę, viską išmaišome.

Apvalios kepimo formos dugną (jei atsegama) padengiame kepimo popieriumi, šonų niekuo tepti nereikia. Supilame tešlą ir šauname kepti iki 180 C įkaitintą orkaitę apie 25-30 min. 

Kol rudas biskvitas kepa, analogiškai taip pat paruošiame balto biskvito tešlą ir iškepame.

Biskvitams atvėsus, abu perpjauname pusiau, taip gauname keturis paplotėlius. Biskvitai greičiausiai iškepė su kauburėliais - juos nupjauname, kad išlygintume biskvitą - šiuos likučius susmulkinsime ir aptepsime torto šonus. Tad kol kas atidedame.

Gaminame kremą:

gerai išplakam minkštą sviestą, po truputį vis plakant supilam kond. pieną. Atskirai iki purumo išplakam grietinėlę ir ją lėtai supilam į sviesto masę. Kremas paruoštas.

Pradedame sluoksniuoti:

Pirmą biskvitą padedame ant tvirto pagrindo (gali būti iš karto torto lėkštė), apšlakstome keliais šaukštais turimo skysčio (ne per daug), tepame 1/4 kremo, apibarstome 1/4 griliažinės masės. Taip toliau visus sluoksnius (baltas, juodas, baltas, juodas). Kol galiausiai ant viršutinio sluoksnio ir šonus ištepame likusiu kremu. Šonus aplipinam nupjautų biskvitų trupiniais. O ant viršaus suberiam likusį griliažą.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: ~30 min.

 

Griliažinis tortas

Bon appetit!


recepto idėja iš čia