![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8MJLuWF5taoIDHwCgILqxzPgLvdjGAfpWFAh3Olregv-Jyr0BUIYz-TBQc1e9TD7TYrHbFclDAMi7Ym8ytb7qi8h-PTfy-a7xpAAUpZXHiHU2KKjEshlVrZNr0RS_JS91c3x6JSj92Qk/s640/BULVES2.jpg) |
Šviežios virtos bulvės |
Bulves mūsuose įprasta turėti ir naudoti virtuvėje kone ištisus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė pažeria šių "perliukų". Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų. Šviežios bulvės net tiesiog išvirtos yra labai gardžios! Paskanintos sviestu, krapais, šalia patiekiant šviežiai rauginų agurkų ir sūdytos varškės.. Man tai idealus patiekalas :). Ypač, kai ne taip dažnai jo skanauji. Ką jau kalbėti apie šaltibarčių ir šviežių bulvių derinį :).
Taigi ruošiam bulves. Ką reikėtų žinoti ir kokių klaidų nepadaryti jas verdant.
Pirmiausia bulves, žinoma, reikia nuplauti. O tada jau skusti. Bet kitaip yra su šviežiomis bulvėmis - jų įprastu būdu skųsti nebūtina. Jas užtenka nuplauti ir imtis lengvesnio būdo: luobeles nušveisti šiurkštesniu šveistuku ar tiesiog šiurkštesne kempinės dalimi. Kai tuo tarpu senesnes bulves jau skutame skustuku ar lupame peiliu. Nuskutus išpjaustome bulvėms pajuodusias akis (gerai skamba? :)).
Jei yra pažaliavusių vietų, tokias bulves metame lauk, nes tose vietose prisigamimo nuodo solanino, kurio suvartojus per daug galima stipriai apsinuodyti.
Beje, bulves reikėtų laikyti tamsioje vietoje, jei įmanoma - geriausia vėsiame rūsyje ar vėsesnėje vietoje.
PARUOŠIAM BULVES VIRIMUI:
1) bulves sudedam į didesnį dubenį, užpilam vandeniu ir nuvalome, "nuskutame"
kempine (
tinka paprastos kempinės šiurkštesnė dalis, metalinis ar plastmasinis šveistukas). Dar vienas būdas nuvalyti bulves: sudėti jas į plastikinį maišelį, berti gerą žiupsnį rupesnės druskos, uždaryti maišelį ir stipriai patrinti vienas su kitomis, galiausiai bulves nuplauti;
2) svarbu, kad bulvės būtų maždaug
vienodo dydžio, jeigu dydžiai skiriasi, supjaustome taip, kad būtų vienodesnės;
3) bulves geriau pradėti virti
šaltame vandenyje (
kaip ir daugelį šakninių daržovių), jo pilti maždaug 1 cm virš bulvių, t.y., kad vos apsemtų) - taip jos išvirs tolygiau. Tuo pačiu tikslu geriau jas virti vienu sluoksniu;
4) vandenį, kuriame virs bulvės, galima
paskaninti: per pusę nuluptu
svogūnu, lauro lapais, pipirų grūdeliais, česnako skiltelėmis, gvazdikėliais, žiupsniu
kmynų, krapų ar
bazilikų stiebeliais (
lapelius nuimam - juos susmulkinus galima bus paskaninti jau išvirtas bulves);
VERDAM BULVES:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdZcnQ2zzCbFN12qCEDL5KWA4ZJjwHNBbd5NTu9YeGZEagSr4znC3_-xhGpVfOZOc71IBiWEqhyphenhyphenZYxi_Kv3xe72k1sFgaWe194dQbj_cHbBEkKhu48fJ9m9-3zIOLfE23GCeaSLs3hDrA/s320/bulves3.jpg) |
Šviežios bulvės ruošasi virti |
5) druską beriam pačioje pradžioje, taip išvirusios bulvės druskos dėka geriau išlaikys savo formą (
tuo tarpu ruošiantis gaminti bulvių košę, bulves reikėtų sūdyti 10 minučių pavirus). Druskos reiktų berti
~1 a.š. = 1 litrui vandens (
ar užtenka druskos, geriausia tiesiog paragauti vandenį, kuriame bulvės verda - turi būti nei pernelyg sūru, nei per prėska). Verdam ant vidutinės ugnies (
kad ne per daug kunkuliuotų);
6) mažos šviežios bulvės išverda maždaug per
15 min, vėlyvesnės per 20 min. Patikrinti, ar išvirė, galima į bulvę įsmeigus peiliu - jis turi smigti lengvai, o bulvė turėtų išslysti ir nepasikelti kartu su peiliu (
tuo tarpu bulvei dar neišvirus, ji nenukris taip traukiama iš puodo);
7) bulvėms išvirus reikia iš karto nupilti vandenį, kitaip jos prisigers vandens - bus vandeningos; puodą dedam atgal ant viryklės, kur dar šiek tiek karšta ir paliekam be dangčio, kad likusi drėgmė išgaruotų;
KAIP PASKANINTI IŠVIRUSIAS BULVES?
8) pasirinktais prieskoniais ar padažu paskaninam bulves, uždengus dangtį paimam už puodo rankenų ir gerai pakratom, kad prieskoniai gerai pasiskirstytų (
atsargiai: jei bulvės bus pervirusios, jos gali subyrėti; šaukštu maišyti nederėtų, nes bulvės gali iširti):
⚛
Krapais: smulkiai supjaustom ar suplėšom šviežių (
arba šaldytų) krapų šakeles ir suberiam ant bulvių.
⚛
Sviestu: uždedam išlydyto sviesto gabalėlį ant dar karštų bulvių ir uždengę dangtį gerai jas pakratom ARBA įkaitintoje keptuvėje išlydome didesnį gabalėlį sviesto, sudedam išvirusias bulves ir kelias minutes apkepam.
⚛ Išlydom gabalėlį
sviesto, nukaičiam, į jį suberiam smulkintus
krapus, žiupsnelį
druskos ir, jei patinka, 1-2 skilteles
česnako.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8wmVxz2uhdeRT8fxSsCz740-6g0n2-9sjR7OBzJBMSYxQmM3Zny6CbjafSJ1M3rDmQv_e-pc-Dol2UJsKgyH5L384L7SnIIWIQIpNSJNVlH4npW-HUv8NhBgH-zjfwEtz6pX93z5njWM/s320/VIRTU+BULVIU+APKEPELES.jpg) |
Daržovių apkepėlė su virtomis bulvėmis |
⚛ Ant bulvių galima uždėti
grietinės, lydyto
sviesto ar valgyti tiesiog su
rūgpieniu.
KITI PATIEKALAI:
✔ VARŠKĖ prie bulvių: varškę patrinam bulvių grūstuve, dedam kelis šaukštus grietinės, šlakelį pieno, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišom (
jei norisi, galima skonį pastiprinti trinto česnako skiltele).
✔ SALOTOS prie šviežių bulvių: smulkiai supjaustome baziliką, jį užpilam šlakeliu aliejaus, beriam druskos (arba pilam sojos padažo), įmaišom kubeliais pjaustytą pomidorą.
✔ Jeigu lieka virtų bulvių, kitos dienos pusryčiams galite pasigaminti labai skanių
APKEPĖLIŲ (
tai tik vienas iš būdų, kaip jas panaudoti, neišmesti):
į kepimo formeles dedam supjaustytas
virtas bulves, jei turite, dar kokių
virtų daržovių (
šįkart naudojau apvirtą žiedinį kopūstą), taip pat labai tinka dėl rūgštelės įpjaustyti
pomidoro gabaliukų, paskaninti ožkos ar paprasto balto
sūrio gabaliukais, galima dar pagardinti
kumpio gabaliukais ar dar geriau - jei liko vakarykštės virtos maltos
mėsos gabaliukų/keptos vištienos ir pan.; galiausiai viską užpilam plakto
kiaušinio ir grietinės užpilu, kepam 180-190 C ~30 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjshIFMHGAT70yXKnIYwarylVLDaLHtVvegc7bNVK0yMGR1wNY_2zx4jadZf6sYOdNnrCvsCJ2u1mZNyqxhmO-UcKz0zocGVZwyALyreoT73YSWVRJH2hAU4z73kk1wPNzrEM7RUPXdkxY/s640/BULVES.jpg) |
Šviežios bulvės su sūdyta varške ir agurkais |
SKANIŲ PAPRASTŲ PATIEKALŲ!
Šaltiniai: knygos Giedrius Vilpišauskas "Virtuvės užkariavimo menas", Martha Stewart "Kulinarijos mokykla" ir interneto platybės