2025 m. vasario 2 d., sekmadienis

Griliažinis tortas

 

Griliažinis tortas

Tortas, kuriam abejingų paprastai nelieka :) Žinoma, ypatingiausias čia yra griliažas - kepinti ir susmulkinti žemės riešutai, išmaišyti lydytame cukruje. Jis suteikia tortui ir ypatingą skonį, ir papildomą traškumą. Kadangi nemoku įmantriai puošti tortų, labai patiko, kad čia užteko torto viršų padengti tuo pačiu griliažu, ir jau savaime gražu :).

Biskvitams reikės (dviems biskvitams - baltam ir rudam - dviejų normų):

  • 2 kiaušinių
  • 1/2 stikl. cukraus
  • 120 g sviesto, lydyto
  • 190 ml kefyro
  • 200 g miltų
  • 1 a.š. kepimo sodos
  • 1 v.š. kakavos miltelių / 1 v.š. miltų

Griliažui reikės:

  • 150 g žemės riešutų (be luobelių)
  • 250 g cukraus
  • žiupsnelio sodos

Kremui reikės:

  • 200 g sviesto, minkšto
  • 400 g kondensuoto pieno, kamb. temperatūros
  • 400 ml grietinėlės

Biskvitų sulaistymui:

  • bet koks saldintas gėrimas: saldinta arbata, kava, sulčių gėrimas ir pan.

Pasiruošiame iš vakaro GRILIAŽĄ:

Žemės riešutus pakepiname sausoje keptuvėje (bet nesudeginame). Susmulkiname ar sukapojame iki smulkesnių gabaliukų. Sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpiname cukrų - iš pradžių nesikišame, vėliau pradėjus lydytis po truputį pamaišome, kad nepridegtų. Cukrui išsilydžius įberiame sodos, suberiame riešutus, juos išmaišome. Tada masę perpilame į kepimo popieriumi padengtą skardą ir tuoj pat paskleidžiame, kiek pavyksta. Masė labai greitai sustingsta. Paliekame atvėsti. Po kelių  valandų bus galima susmulkinti (kočėlu, peiliu ar galingu trintuvu, jei turite). 

Griliažas (žemės riešutai ir cukrus)

Ruošiame biskvitus (šiek tiek iš anksto, kad iškepę spėtų atvėsti, nes tik tada pavyks gražiai perpjauti pusiau):

Kiaušinius labai gerai iki purumo išplakame su cukrumi. Po truputį vis plakant supilame išlydytą sviestą, kefyrą. Miltus atskirai sumaišome su soda ir kakava (jei rudas biskvitas), suberiame į kiaušinių masę, viską išmaišome.

Apvalios kepimo formos dugną (jei atsegama) padengiame kepimo popieriumi, šonų niekuo tepti nereikia. Supilame tešlą ir šauname kepti iki 180 C įkaitintą orkaitę apie 25-30 min. 

Kol rudas biskvitas kepa, analogiškai taip pat paruošiame balto biskvito tešlą ir iškepame.

Biskvitams atvėsus, abu perpjauname pusiau, taip gauname keturis paplotėlius. Biskvitai greičiausiai iškepė su kauburėliais - juos nupjauname, kad išlygintume biskvitą - šiuos likučius susmulkinsime ir aptepsime torto šonus. Tad kol kas atidedame.

Gaminame kremą:

gerai išplakam minkštą sviestą, po truputį vis plakant supilam kond. pieną. Atskirai iki purumo išplakam grietinėlę ir ją lėtai supilam į sviesto masę. Kremas paruoštas.

Pradedame sluoksniuoti:

Pirmą biskvitą padedame ant tvirto pagrindo (gali būti iš karto torto lėkštė), apšlakstome keliais šaukštais turimo skysčio (ne per daug), tepame 1/4 kremo, apibarstome 1/4 griliažinės masės. Taip toliau visus sluoksnius (baltas, juodas, baltas, juodas). Kol galiausiai ant viršutinio sluoksnio ir šonus ištepame likusiu kremu. Šonus aplipinam nupjautų biskvitų trupiniais. O ant viršaus suberiam likusį griliažą.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: ~30 min.

 

Griliažinis tortas

Bon appetit!


recepto idėja iš čia

2023 m. gegužės 16 d., antradienis

Pyragas ZEBRIUKAS

 


Gaunasi minkštas, purus ir didelis keksas! 
---
Reikės:
🏵 4 kiaušinių
🏵 ~300 g cukraus
🏵 300 ml aliejaus
🏵 300 ml pieno
🏵 350 g miltų
🏵 2 a.š. kepimo miltelių
🏵 žiupsnelio druskos
🏵 2,5 v.š. kakavos miltelių 
 
1. Kiaušinius su cukrumi išplakam iki purumo.
 
2. Po truputį plakant pilam aliejų, pieną.
 
3. Miltus sumaišom su kepimo milteliais bei druska ir šaukštu įmaišom į kiaušinių plakinį.
 
4. Pusė masės pilam į kitą dubenį ir į ją įmaišom kakavos miltelius.
 
5. Tada paruoštoje kepimo formoje (~24 cm) formuojam pyragą: dedam į vidurį šaukštą baltos tešlos, šaukštą kakavinės ir taip kaitaliojam po šaukštą, kol tešla baigiasi (taip išgaunami dryžiai).
 
6. Kepam 180 C įkaitintoje orkaitėje ~60 min. 
 
✳ Galima pyrago viršų dar paskaninti ištirpintu šokoladu (galima maišyti su šaukštu sviestu). 
 
Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: ~60 min.

 
SKANAUS!
 
 
Iš knygos "Mamos namų virtuvė"

2022 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Trupininis pyragas su raudonaisiais serbentais

Trupininis pyragas su serbentais

Raudonieji serbentai buvo mano vienos mėgstamiausių uogų vaikystėje, visada patiko rūgštelė. Dabar viena mėgstamiausių visų vaikų uogų - šilauogės, kurios nėra rūgščios, tad ir vaikai nebe taip mėgsta rūgštesnes uogas, kaip minėti serbentai. Bet saldiems kepiniams rūgštelė visuomet labai tinka ir išlaiko skonio balansą, būtent tą darkart įrodė ir šis pyrago receptas - rūgštelė puikiai tinka saldiems tešlos trupiniams.

Reikės:
🫐 2 puodelių miltų
🫐 1 a.š. kepimo miltelių

🫐 žiupsnelio druskos
🫐 2/3 puodelio cukraus
🫐 140 g sviesto,
kieto
🫐 1 kiaušinio

🫐 3 puodelių raudonųjų serbentų
🫐 1/2 puodelio cukraus
🫐 1 v.š. krakmolo

Viską gana greit pagaminam :). Dubenyje suberiam miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų, išmaišom. Gabaliukais supjaustom sviestą ir pirštais išmaigome į miltus, kol nebelieka atskirų sviesto gabaliukų ir sausų miltų. Įmušam kiaušinį, kraštelyje paplakam ir įmaišom į tešlą. 2/3 tešlos gabaliukais išdėliojam ant paruoštos kepimo formos ir išlyginam paviršių. 

Pasiruošiam uogas. Serbentus sumaišom su cukrumi ir krakmolu. Tokias uogas išdėliojam ant tešlos pagrindo. Tešlos likutį, jei per šlapias, dar papildome sauja miltų, kad tešla būtų biresnė, ir išbarstome ant uogų.

Pyragą kepam 180 C temperatūroje apie 40-45 min.

Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: 40 min


Trupininis pyragas su serbentais


Trupininis pyragas su serbentais

Trupininis pyragas su serbentais - prieš kepimą ir po


Recepto idėja iš čia

2022 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

ŠOKOLADINIS CUKINIJŲ KEKSAS

 

ŠOKOLADINIS CUKINIJŲ KEKSAS

Truputį drėgnas, labai šokoladinis ir minkštas pyragas - patiks! 😉
 
Reikės:
🥒 2 didelių kiaušinių
🥒 100-200 g cukraus
🥒 žiupsnelio druskos
🥒 75 g lydyto sviesto
🥒 250 g cukinijos, tarkuotos
🥒 150 g miltų
🥒 1 a.š. kepimo miltelių
🥒 35 g kakavos miltelių
🥒 150-200 g šokolado 
 
Kiaušinius išplakam su cukrumi ir druska, supilam išlydytą sviestą, gerai išmaišom. Kitame dubenyje miltus išmaišom su kepimo milteliais ir kakava. Miltų mišinį sumaišom su kiaušinių mase, kol nebelieka sausų miltų. Galiausiai sukrečiam burokine tarka tarkuotą cukiniją (prieš tai kiek pasūdytą gerai nusunkti) ir įtarkuojam šokoladą (galima dalį jo supjaustyti gabaliukais).
Tešlą sukrečiam į pailgą kepimo popieriumi padengtą skardą ir šaunam kepti iki 180 C orkaitėje apie 40 min.
 
Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: 40 min

SKANAUS!
 
ŠOKOLADINIS CUKINIJŲ KEKSAS

 
 
 
Iš knygos "Mamos receptų knyga"

2022 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Keksas su raudonaisiais serbentais

Keksas su raudonaisiais serbentais

 

Minkštas ir lengvai saldus, su serbentų rūgštele ir citrinos aromatu. Paprastas kaip dukartdu 🙂

---
Reikės:
🥮 3 kiaušinių
🥮 3/4 puodelio cukraus (150 g)
🥮 1 puodelio jogurto (galima keisti kefyru)
🥮 šlakelio vanilės ekstrakto
🥮 1/2 puodelio aliejaus (100 ml)
🥮 2 puodelių miltų
🥮 1 a.š. kepimo miltelių (arba sodos)
🥮 žiupsnelio druskos
🥮 1 citrinos žievelių
🥮 1 puodelio raudonųjų serbentų 
 
Dubenyje kiaušinius išplakame kartu su cukrumi, įtarkuojam citrinos žievelę. Pilam jogurtą, vanilės, galiausiai aliejų - labai gerai išsukam. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska, suberiam į tešlą, gerai išmaišom. Galiausiai įmaišom uogas, atsargiai, kad jos nesutrūktų.
Tešlą paskleidžiam pailgoje kepimo formoje ir šaunam kepti iki 180 C orkaitėje apie 50 min.
Iškepus leidžiame pravėsti.
 
Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: ~50 min

SKANAUS!
 
Keksas su raudonaisiais serbentais

 
Keksas su raudonaisiais serbentais

Keksas su raudonaisiais serbentais
Keksas su raudonaisiais serbentais


 
 
Recepto idėja iš čia 

2022 m. liepos 23 d., šeštadienis

Avinžirniai su šparaginėmis pupelėmis

 

Avinžirniai su šparaginėmis pupelėmis

Vienas iš patiekalų, kurį ragaujant supranti, kad veganai tikrai valgo laabai skaniai, o ir daržoves atrandi iš naujo :). Mėsos čia nepritrūks, o kam pristigs, galima, pvz., brokolių salotas papildyti apkeptos šoninės riekelėmis :). Ląsteliena ir baltymais turtingas patiekalas pietums.

Reikės:
🫑 4 česnako skiltelių
🫑 saujos špinatų (ar kitokių žalėsių)
🫑 1 raudonojo svogūno
🫑 1 v.š. pomidorų pastos + 1/2 stiklinės vandens
(galima keisti kario pasta)
🫑 250 ml augalinio pieno
🫑 150 g šparaginių pupelių
(arba smidrų)
🫑 saujos svogūnų laiškų
🫑 400 g avinžirnių
, virtų

1. Avinžirnius užmerkiam nakčiai arba bent 8 val ir išverdame (prireiks apie 60 min). Arba tiesiog naudojame konservuotus avinžirnius. 

2. Prikaistuvyje užverdam vandenį ir jame apverdame šparagines pupeles (arba smidrus) apie 4 min. Po to perliejam juos šaltu vandeniu ir supjaustom mažesniais pagaliukais.

2. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir sudedam smulkiai pjaustytą svogūną, po kelių minučių įdedam ir smulkiai supjaustytą česnaką. Po minutės supilam avinžirnius, kelias minutes juos pakepiname. Tada suberiam pupeles (smidrus), pomidorų pastą sumaišome su vandeniu ir užpilam ant daržovių, įmaišom. Suberiam špinatus, kelias minutes patroškinam ir užpilam augaliniu pienu. Pabarstom smulkintais svogūnų laiškais. Paliekam 10 min troškintis.

4. Patiekiam su basmati ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis.

 

SKANAUS!

Avinžirniai su šparaginėmis pupelėmis

 

Recepto idėja iš kulinarinės laidos "Veganiškai!"


2022 m. liepos 18 d., pirmadienis

Orkaitėje kepti varškėčiai be miltų

Orkaitėje kepti varškėčiai be miltų

 

Orkaitėje kepti varškėčiai beveik visada būna skanesni nei keptuvėje, sunaudojama mažiau riebalų, o su šiuo receptu - ir mažiau miltų (ir vietoj miltų - krakmolas). Tad kai yra nusiteikimas pažaisti su orkaite - rekomenduoju :). Šios normos užteks 2 sočioms porcijoms arba 4 vaikams pusryčiams ar vakarienei :).

Reikės (~4 porcijinėms formelėms):
🍮 300 g varškės
🍮 3 kiaušinių
🍮 1 v.š. cukraus
🍮 1 v.š. krakmolo

galima paskaninti:
🍮 1-2 bananais
🍮 sauja razinų

Kad būtų varškėčiai puresni, kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų. Varškę ištriname su tryniais ir krakmolu, suberiame nuplikytas razinas. Baltymus išsukame iki purumo su cukrumi ir atsargiai supilame į varškės masę - svarbiausia, kad ši nuo baltymų prisipildytų oro. Masę atsargiai paskirstome formelėse (jas ištepam riebalais), ant viršaus prikaišom banano rieklių. 

Šaunam kepti iki 190 C įkatintoje orkaitėje 30-40 min arba kol paviršius gražiai parusvės.

Kepimo temperatūra: 190 C.
Kepimo laikas: 30-40 min.

Orkaitėje kepti varškėčiai be miltų

 

SKANAUS!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...