2014 m. lapkričio 5 d., trečiadienis

Kodėl turėčiau žindyti savo kūdikį?

Mamoms, kurios tuo domisi, tai bus jau šimtą kartų girdėta ir moksliškai įrodyta tiesa, tačiau ne visos turi tiek laiko nardyti interneto platybėse, tad kartais tenka susidaryti nuomonę išgirdus iš vieno ar dviejų šaltinių pateiktą mintį. Tačiau ne visada mes pataikome teisinga linkme. O tikrai dažnai girdėti: "mano mamos kaimynė sakė...", "gydytoja pasakė taip ir taip, tačiau vaistininkė labai nustebo...", "draugės pažįstama mano taip ir taip...". Būtent tokiais keliais kartais mums susiformuoja nuomonė. Tačiau, kai randi daugiau laiko informacijos paieškai ir nesusidarai nuomonės iš vienos ar dviejų pateiktų minčių, o kartais skaitai ta pačia tema dar ir dar straipsnių, tai nori nenori nusistovi labai tvirta nuomonė, susidariusi perskaičius šimtą kartų pakartotas tas pačias tiesas. Kurias sunku nuginčyti, nes įrodyta pasauliniu lygiu atliktų tyrimų.
Tad šio straipsnio tikslas tiesiog dar kartą pakartoti tas tiesas.
Visada žmogui patogiausia ir palankiausia daryti taip, kaip sutverta gamtos. Nes atitinkamai taip sudėliotas ir žmogaus kūnas - kad eitų gamtos principais, o ne prieš juos. Tad jeigu gimus vaikučiui moters krūtys pradeda gaminti pieną, vadinasi, jis turi būti panaudotas ir yra reikalingas. Tad motina turėtų viską padaryti, kas jos valioje, kad tas pienukas būtų panaudotas pagal paskirtį ir tiek laiko, kiek jis bus reikalingas kažkam. Kažkam labai ypatingam.
Šiame straipsnyje tikrai neišradinėsiu "dviračio" ir kalbėsiu tik tai, kas įrodyta moksliškai.
Kūdikio žindymas motinos pienuku yra labai naudingas ne tik kūdikėliui, bet ir pačiai mamai. Bet pirmiausia apie naudą mažajam stebuklėliui.
1. Pačiomis pirmomis leliuko dienomis motinos pienukas yra ne tiek išgyvenimo šaltinis (nes negaus pienuko, gaus mišinuko - išgyvens), kiek susipažinimas su savo mama per tiesioginį sąlytį, šiltą kontaktą su ja. Tai labai puiki proga apraminti savo dar tik besivystančią nervų sistemą, ypač po patirto didžiulio streso, didžiulių pokyčių gimdymo metu ir po jo. Nieko negali būti geriau kūdikėliui, kaip pirmomis dienomis būti kuo ilgiau prisiglaudus prie savo mamos - personos, kuri užims turbūt pačią svarbiausią jo gyvenimo dalį dar labai ilgai.
2. Motinos pienas ypač pirmais mėnesiais bus labai svarbus kūdikio dar tik besivystančiam imunitetui palaikyti.
O jeigu susirgsite ar peršalsite, tai ne tik kad nereiktų nustoti žindyti mažylio, bet būtinai žindyti, nes ligos metu motinos organizme pasigaminę antikūnai pereis per pienuką ir kūdikėliui, kas padės mažyliui kaip tik neužsikrėsti nuo mamos. Yra tik labai nedidelė dalis itin stiprių vaistų, kuriuos vartojant negalima žindyti. Jų sąrašą galima rasti čia http://e-lactancia.org/en/. Suvedame vaisto pavadinimą ir sistema parodys vaisto rizikos lygį. Dažniausiai vartojami vaistai nuo peršalimo, įvairių skausmų (ibuprofenas ir pan.) nėra kontraindikacija žindymui.
3.Žindymas sumažina kūdikio viduriavimo, alergijos, vėlesnio nutukimo, susirgimo diabetu tikimybę
4. Žindymas motino pienu yra pigus ir labai patogus vaikučio maitinimo būdas, lyginant su mišinukais. Maistukas visada "po ranka" ir visada reikiamos temperatūros. Argi gali būti paprasčiau?
5. Taip pat yra įrodyta, kad kūdikiai, kurie buvo maitinami motino pienu, o ne mišinėliais, lengviau įpranta prie įvairiu skonių jau primaitinimo metu - nes motinos pienuko skonis kaskart vis skirtingas, priklausomai nuo to, ką suvalgė mama. Tad mūsų mityba greičiausiai turės įtakos ir tam, ką mažylis mėgs vėliau ;)
O dabar voila, kuo gi kūdikio žindymas naudingas mamai??
1. Kūdikio žindymas padeda greičiau užmegzti artimą ryšį su kūdikiu.
2. Kūdikio žindymas padeda greičiau atsigauti po gimdymo - žindant greičiau susitraukinėja gimda, tad greičiau susitrauks ir pilvukas, žindant mes sueikvojame nemažai kalorijų - tai puikus svorio metimo būdas!
3. Kūdikio žindymas mamai sumažina riziką ateityje susirgti krūties, kiaušidžių vėžiu, osteoporoze ir kai kuriomis kitomis ligomis.
4. Kūdikio žindymas tikrai nepakenks jūsų krūtų formai, jeigu joms kas nors ir nutiks, tai tikrai ne dėl žindymo, o tiesiog dėl nėštumo, kurio metu šiek tiek išsitampo krūtis prilaikantys raumenys.

Tyrimais įrodyta, jog iki 6 mėnesių motinos pienas visiškai patenkina visus mitybinius kūdikio poreikius. Tad jeigu mažylis priauga pakankamai svorio (gydytoja šitai patikrins pagal vidurkius) ir prisisioja kasdien bent 6 sauskelnes, galit ramiai laukti 6 mėnesio iki primaitinimo. Žinoma, kiekviena situacija individuali ir galima pasitarti su gydytoju, bent, žinant, kad yra labai įvairių gydytojų, ir ne visi jie tokie apsiskaitę, kaip kad būna pačios mamos, o ir yra dar nemažai sovietinio požiūrio gydytojų (kurie keturių mėnesių kūdikiui jau galėtų pasiūlyti ir sausainėlio ar lašinių paragauti), tad nepamirškite remtis ir savo nuojauta bei oficialia tyrimais patikrinta informacija.

Beje, PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) ir UNICEF (Jungtinių tautų vaikų fondas) rekomenduoja mažylius žindyti iki 2 metų amžiaus, o jeigu motina ir kūdikis to nori, tai ir ilgiau.

O čia mielas trumpas filmukas apie žindymą :)




1 komentaras:

  1. Labai gerai, kad yra tokie straipsniai, kuriuose žindymas yra palaikomas ir įvardijami visi pliusai. Labai smagu skaityti.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...