2015 m. balandžio 27 d., pirmadienis

Cezario salotos


Artėja daržovių sezonas, tačiau šias salotas galime gamintis ištisus metus, kadangi vienintelę daržovę, čia naudojamą, dažniausiai ir taip perkame parduotuvėje, o jų ten būna turbūt visus sezonus. Tai romaninės salotos. Žinoma, jų galima užsiauginti ir savo soduose, bet sakyčiau jos nėra labai populiarios lietuviškuose daržuose. Kiti tradiciniai Cezario salotų ingredientai yra skrebučiai bei padažiukas su parmezano sūriu, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, kiaušiniu, Vorčesterio padažu, česnaku ir juodaisiais pipirais. Taigi skamba skaniai, bet ir paprastai, ar ne? Peržiūrėjusi internete ir įvairiuose bloguose įvairiausių Cezario salotų variacijų susidėliojau sau ir šeimai skaniausią, kurį žemiau ir pateikiu. 
Dažniausios šių salotų korekcijos:

  • Į tokias salotas dažnai mėgstama papildomai įdėti keptos vištienos (mano variacijoje ji naudojama), rečiau žuvies ar kitokios mėsos.
  • Taip pat vietoj tradiciškai naudojamų romaninių salotų galima naudoti ir Iceberg ar kitokias panašias salotas.
  • Į salotų padažą dažnai mėgstama įdėti keletą ančiuvių. 

Salotoms reikės (2 porcijoms):
1 gūžės romaninių salotų
1 didesnės vištienos krūtinėlės
marinatui: pipirų, druskos, kario, 1-2 v.š. sojos padažo, 1 v.š. aliejaus
4 riekės sumuštinių duonos
2 virti kiaušiniai (kartais naudoju, kartais ne, kaip išeina)

Padažui:
1/4 puodelio lieso graikiško jogurto be skonio
2-3 česnako skiltelės, sutrintos
1 a.š. garstyčių (siūloma Dijon)
1 a.š. Vorčesterio padažo
1 v.š. balto vyno acto
100-120 ml augalinio aliejaus
1 a.š. citrinų sulčių
1-2 ančiuviai (nebūtinai)
1/3 puodelio parmezano sūrio
šviežių juodųjų pipirų, druskos

Vištieną supjaustome maždaug vieno kąsnio gabaliukais, sudedame juos į dubenį, užberiame šiek tiek druskos, juodųjų pipirų, kario, sojos padažo ir aliejaus. Jei dar turime laiko, padedame vištieną į šaldytuvą, kad pastovėtų, jei ne, kaičiame keptuvę, ir pakepiname ant stipresnės ugnies iš abiejų pusių, kol vištiena iškeps.
Padažui visus ingredientus sumaišome. Salotas suplėšome mažesniais lopinėliais ir paskirstome į dvi lėkštes. Sumuštinių duoną supjaustome mažais kubeliais ir metame į sumuštinių keptuvę paskrudinimui arba pakepinam keptuvėje, kol šiek tiek parusvės. Skrebučius pamėtome ant salotų. Sudedame vištieną (jei naudojame kiaušinius, juos supjausčius riekelėmis sudedame ant salotų prieš vištieną) ir ant viršaus pašlakstome visą padažiuką. Nepamirštame užtarkuoti po saują parmezano sūrio.

Beje, nuotraukose matomose salotose tąkart naudojau ne romanines, o Iceberg salotas. 
Tradiciniame Cezario salotų padaže naudojamas ir žalias kiaušinis (na, arba pavirtas ant silpnos ugnies), bet man žalią kiaušinį valgyti nėra priimtina, tad arba jo nenaudoju, arba naudoju kietai išvirtą, nes tik tokį mėgstu.


Skanaus!

Padažo idėjų semiausi iš čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...