2016 m. sausio 6 d., trečiadienis

Aguonų pyragas

Aguonų pyragas

 

Per šias Kalėdas nusprendžiau ir aš išbandyti garsųjį aguonų pyragą. Bet tokį tikrai aguoninį. Daugelis pamišę dėl jo. Nebent nemėgstate aguonų. Beje, pagal pateiktą kiekį tikrai pamaitinsit virš 10 žmonių (ne tik kad gaunasi didelis, bet dar ir be galo sotus), jei tokių poreikių nebus, drąsiai galima gaminti viską dalinant iš dviejų.

Tešlai reikės:
🌹 400 g aguonų
🌹 9 kiaušinių
🌹 300 g cukraus
🌹 200 g džiūvėsėlių
🌹 1 a.š. cinamono

Kremui reikės:
🌹 900-1000 ml grietinėlės
🌹 250 g rudojo cukraus
🌹 1 a.š. vanilės ekstrakto

Didžiausias darbas - pasiruošti aguonas - jas išmirkyti ir susimalti. Galima eiti lengvesniu keliu ir nusipirkti maltų aguonų mišinį. Kitu atveju aguonas užpilame šaltu vandeniu ir paliekame per naktį pamirkti (jei turime mažiau laiko, galima užpilti karštu vandeniu, tada aguonas mirkyti užteks trumpiau). Tada jas sumalame per du kartus. Aguonos paruoštos.

Baltymus atskiriame nuo trynių ir juos atidedame. Dideliame dubenyje sudedame trynius ir juos gerai iki baltumo išsukame kartu su cukrumi. Dedame džiūvėsėlius, cinamoną ir išmaišome. Tada sukrečiame sumaltas aguonas ir viską gerai išmaišome iki vienalytės masės.
Kitame dubenyje baltymus išplakame iki baltumo (nebūtinai iki visiško standumo - bus lengviau juos įmaišyti į tešlą) ir atsargiai sudedame į tešlą. Taip pat atsargiai ir išmaišome. Tešlą sukrečiame į kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepame apie 50 min.

Kol pyragas kepa, pasiruošiame kremą. Grietinėlę ir cukrų (su lašu vanilės ekstrakto) kaitiname ant silpnos ugnies apie 20-30 min, kol šis kiek sutirštės. Iškepus pyragui jį ištraukiame ir subadome mediniu pagaliuku arba šakute daug daug skylučių - būtent pro jas vėliau įsigers paruoštas kremas. Po truputį grietinėlės kremą pilame ant pyrago viršaus, kad spėtų įsigerti, o ne nubėgtų per šonus. Likus maždaug pusei kremo arba kai šis jau nebenorės gertis į pyragą jį vėl pakaitiname, kol pradės ruduoti ir dar labiau sutirštės ir gražiai paskirstome ant pyrago viršaus.
Pyragui atvėsus jį galime papuošti migdolų drožlėmis, smulkintais riešutais ar kokoso drožlėmis.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 50 min.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...