2017 m. balandžio 15 d., šeštadienis

Ką užtenka žinoti apie virtus kiaušinius ir Užtepėlės su jais

Jogurto, majonezo, lašišos ir laiškinių svogūnų užtepėlė prie kiaušinių

Rodos, visi žinome, kaip išsivirti kiaušinį, tačiau visgi neprošal žinoti ar pasikartoti kelis pagrindinius faktus, nuo kurių neretai būna pratestuojami ir šefais norintys įsidarbinti žmonės.

Visų pirma reikėtų užtikrinti, kad kiaušiniai yra pakankamai švieži. Paprasčiausias būdas patikrinti, ar nevirtas kiaušinis šviežias yra įmesti kiaušinį į stiklinę vandens: jei kiaušinis nuskęs ant dugno - jis šviežias, jei plūduriuos, tai įvyksta dėl didesnio oro tarpo bukajame kiaušinio gale - vadinasi, kiaušinis jau senstelėjęs.

Verdame kiaušinius

Puodą pripilame šalto vandens ir užviriname iki burbuliavimo. Atsargiai sudedame kiaušinius. Kad šie tikrai neskiltų, galima jų bukuose galuose su mažu smeigtuku padaryti milimetro dydžio skylutes. Prisukame ugnį, kad vanduo tik lengvai burbuliuotų.
Po 5 min virimo - kiaušinių tryniai bus skysti, baltymai išvirę ir minkšti;
Po 7 min - tryniai bus minkšti;
Po 10-12 min - tryniai bus kieti.

Kitas būdas išvirti kietus kiaušinius: kiaušinius užpilti šaltu vandeniu, ant didelės kaitros užvirinti ir nuėmus nuo ugnies palikti 13 min. Minkštiems kiaušiniams išvirti garsioji kulinarė M. Stewart siūlo juos sudėti į jau verdantį vandenį, puodą uždengti, nuimti nuo viryklės ir palaikyti 4-6 min.
Belieka tik pabandyti ir išsirinkti, kuriuo būdu virti kiaušiniai jums skaniausi :).

Kiaušiniams išvirus iki norimos konsistencijos, puodą nuimkime, išpilkime karštą vandenį ir kiaušinius užpilkime labai šaltu vandeniu.
Kiaušinius patiekiame šiltus arba palaikome vandenyje apie 10 min, kol šie visiškai atvės.
Neluptus kietai virtus kiaušinius šaldytuve galima laikyti iki savaitės.

Pervirto kiaušinio baltymas tampa kietas kaip guma. Jeigu trynys net ir pažaliavo, tai įvyko dėl susidariusio geležies sulfido, baltymo sieros junginiams sureagavus su trynio geležimi.
Jeigu kiaušinis bevirdamas skyla, vadinasi, jis greičiausiai nelabai šviežias - kiaušiniui senstant didėja oro tarpas bukajame kiaušinio gale, todėl jam verdant lukštas lengviau skyla.

Prieš lupdami kietai virtą kiaušinį padėkime ant kietos paviršiaus ir paritinėkime spausdami delnu, kad suskeldėtų lukštas. Lengviau lupti šaltus kiaušinius.

Kiaušinių virimo matuoklis
Virtų kiaušinių panaudojimas patiekaluose:
  • Paprasčiausias patiekalas iš kietai virtų kiaušinių - šiuos perpjauti išilgai, užsitepti majonezo/garstyčių/krienų ir valgyti užsikandant juoda rugine duona. Arba dar paprasčiau valgyti tiesiog apibarsčius druska ir pipirais
  • Galima kiaušinius perpjauti per pusę, išimti trynius ir pasigaminti įdarytų kiaušinių
  • Galima supjaustyti kiaušinius skiltelėmis ir gardinti salotas.
  • Pasigaminti kiaušinių salotų su majonezu ar užtepėlių

UŽTEPĖLĖS su virtais kiaušiniais prie duonos ar skrebučių

Virtus kiaušinius (keturis) susmulkiname kiaušinių pjaustykle arba peiliu. Šaukštą majonezo sumaišome su puse šaukštelio kario miltelių (ar kitais mėgstamais prieskoniais) ir įmaišome į kiaušinius. Įberiame smulkintų žalėsių (petražolių/krapų/laiškinių svogūnų/ridikėlių), žiupsnelį druskos ir maltų pipirų. Vietoj majonezo galima naudoti jogurtą arba grietinę. Šį užtepą galima paskaninti konservuotu tunu, šprotais ar ančiuviais, rūkyta lašiša ar ikrais, kapotomis žaliomis alyvuogėmis ar marinuotais agurkėliais. Skanaujame su mėgstama duona ar skrebučiu.

Galimos variacijos (druskos, pipirų dedam pagal skonį):

1) 4 virti kiaušiniai + 1 v.š. jogurto+4 griežinėliai lašišos + 0,5 v.š. marinuotų kaparėlių
2) 2 virti kiaušiniai + 100 g tarkuoto fermentinio sūrio + 1 v.š. majonezo + 1 skiltelės česnako (galima įtarkuoti ir žalio agurko)
3) Virti kiaušiniai + virtos krevetės + majonezas + garstyčios + svogūnų laiškai

4) Virti kiaušiniai + karštai rūkyta žuvis (smulkiai suplėšyta) + jogurtas + krienai + kons.žalieji žirneliai + krapai
5) Virti kiaušiniai + sutrinti kons.avinžirniai + minkštas avokadas + citrinų sultys


Šios variacijos tik parodo, kad išsivirę kiaušinį galime pasigaminti įvairių pusryčių ir neapsiriboti tik kiaušiniu su majonezu. Gaminant užtepėles improvizuokime, ieškodami sau skaniausio varianto.


Paprasčiausi skrebučiai su virtu kiaušiniu, majonezu ir laiškiniais svogūnais
Beje, puikus majonezo pakatailas: avokadas, sutrintas su trintu česnaku, šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu druskos.


Šaltiniai: G. Vilpišauskas "Virtuvės užkaraivimo menas"
M. Stewart  "Kulinarijos mokykla" ir kt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...