2018 m. kovo 27 d., antradienis

Grikių kotletukai

Grikių kotletukai
Yra tekę ne kartą gaminti blynelius iš grikių košės, tačiau tokie kotletukai man patiko labiau, džiaugiuosi juos atradusi ir išbandžiusi - jie puikiai gali tikti ir pietums su salotomis ir/ar dar kokiu šiltu daržovių garnyru.
Tokiems kotletams kiaušiniai nėra būtini, bet čia svarbu grikius gerai ištrinti, kad šie taptų panašesni į lipnią košę - tada jie lipdymo funkciją atliks patys iš savęs, o dar geriau sulipti padės tarkuota bulvė. Beje, geriau, kai grikiai ne ką tik išvirti, o kiek pastovėję.
Į kotletų masę galima įdėti ir 2-3 v.š. bulvių košės, jei tokios likutį taip pat turite.

Be kiaušinių. Be glitimo.

Reikės:
~400 g grikių košės
1 bulvės, smulkiai tarkuotos
druskos, pipirų

grietinės ar mėgstamo padažo patiekimui

Į dubenį suberiam grikių košę ir ją gerai ištrinam (išspaudžiam) šaukštu ar bulvių grūstuve, kad pasidarytų lipnesnė. Įtarkuojam bulvę (bulvių tarka (nesijaus bulvės skonio) arba smulkia tarka su mažom skylutėm (šiek tiek jausis bulvės skonis)). Viską labai gerai išmaišome spausdami grikius rankomis - taip jie pasidarys lipnesni ir nesubyrės kepant (masė turi būti panaši į lipnų faršą). Jei reikia, įdedam druskos, pipirų.
Gerai įkaitinam keptuvę ir įpilam apie šaukštą aliejaus (jei jo bus per daug, kotletukams bus lengviau subyrėti). Formuojam kotletukus: iš pradžių kamuoliuką, tada delnais suspaudžiam ir rankomis padailiname formą (šonus patogu padailinti nykščiu ir rodomuoju pirštu). Apkepiname iš abiejų pusių po kelias minutes. Atsargiai išimame ir tiekiame su mėgstamu padažiuku ar tiesiog grietine.

Prieš šių kotletukų man labai tiko toks padažas: 1 v.š. sviesto, 1 svogūno, 1 v.š. miltų (be kaupo), ~200 ml sultinio, druskos, pipirų, muskato (nebūtina) ir 100 ml grietinės - svieste pakepinam svogūną, po 5 min trumpai pakepinam juose miltus, supilam sultinį, druskos, pipirų ir po 5 min dar kelias minutes viską pašildome su grietine.

Grikių kotletukai

Skanaus!



Puikiojo recepto idėja iš čia, padažiukas iš 15min.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...