2018 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Velykų boba arba Mielinis pyragas su razinomis

Velykų boba
Puikus mielinis pyragas, tradiciškai kepamas šv.Velykų šventės proga. Paprastai šio kepinio tešla susideda kiaušinio trynių, miltų, mielių, sviesto ir razinų. 
Iš žemiau pateiktos normos gaunasi dvi nemažos bobos. Jeigu namiškiams užteks ir vieno pyrago (jo irgi gausis į valias), drąsiai visas proporcijas dalinkite iš dviejų. Beje, Velykų boba paprastai būna aukštas ir toks siauresnis apvalus kepinys, tad kepimo formą reikėtų apjuosti aukštesniu nei kepimo forma kepimo popieriaus sluoksniu.
Išbandyta: puikiai tinka maišyti su šviesiais speltos miltais.

Reikės (2 pyragams):
250 g sviesto, lydyto
400 ml pieno, šilto
6 trynių
60 g mielių
300 g cukraus
1 kg miltų
vanilės ekstrakto, druskos
1 citrinos žievelės
100 g grietinės
200 g razinų, pamirkytų ir išmiltuotų

1 kiaušinio aptepimui

Visų pirma paruošiam ir "pažadinam" mieles. Dideliame dubenyje, kuriame gaminsime pyragą įtrupiname mieles, išmaišome jas su šaukštu cukraus (pamaišom, kol mielės sureaguos ir ištirps). Tada užpilame 100 ml šilto pieno (maždaug pusę stiklinės), įdedame vieną šaukštą miltų, viską išmaišome, pridengiame ir atidedame 30 min.

Per ta laiką pasiruošiame kitus ingredientus - vėliau visus juos reikės po truputį dėti į tešlą, tad vertėtų juos pasiruošti iš anksto, kad beliktų tik sudėti:
1) ant silpnos ugnies po truputį išlydome sviestą;
2) kitame prikaistuvyje pašildome pieną (iki ~35-37 C arba kai pirštą įkišus jau labai šilta, bet dar ne per karšta);
3) kol sviestas su pienu šyla, trynius išplakame su šaukštu cukraus (galima iškart ten ir druską įmaišyti);
4) razinas nuplikome ir perplovę palaikome šaltame vandenyje 5 min. Vėliau jas gerai nuvarviname ir sumaišome su šaukštu miltų (kad gerai įsilietų į tešlą);
5) nusitarkuojame citrinos žievelę.

Viskas paruošta, belieka tik pakaitomis sudėti į tešlą. Atsidengiame sureagavusias mieles, įberiame dalį miltų ir įpilame dalį pašildyto pieno, išmaišome. Suberiame cukrų (liko apie 250 g), įpilame dalį trynių masės, dalį sviesto, dalį pieno, dalį miltų, vis pamaišydami.  Ir, žodžiu, taip per kokius keturis kartus sudedam visus ingredientus pakaitomis: pieną, trynius, miltus, sviestą, o galiausiai ir grietinę, citrinos žievelę ir vanilę.
Iš pradžių tešlą galima maišyti su mediniu šaukštu ar mentele, o po to viską perimam į rankas. Tešla bus tikrai lipni, bet nebijokim to, maigom tešlą rankomis gana stipriai, kelias minutes - tikrai nelengvas darbas, bet vertas rezultato :).
Tokią dar gana lipnią tešlą pridengiam ir paliekam maždaug 40 min.

Tešlą sukrečiam į dvi paruoštas kepimo formas arba daugiau mažesnių. Būtų gerai formose tešla palikti dar kokioms 10-15 min. Tada paviršių aptepam kiaušinio plakiniu.
Įkaitinam orkaitę iki 180 C ir kepam pyragus 45-55 min, priklausomai nuo bobos dydžio (mažesni keps dar trumpiau).

Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo/gaminimo laikas: mielių mišinys 30 min + paruoštos tešlos kildinimas ~40 min + tešlos kildinimas formoje 10 min + kepimas 45-55 min.

Velykų boba
Jeigu nebijote žalių kiaušinių, iš likusių baltymų galima pagaminti boboms glaistą - baltymus su cukrumis išplakti labai labai gerai, kol šie taps lengvai tepami ant paviršiaus. Padarius pyragui tokią kepurėlę ant jos galima pabarstyti ką nors spalvoto: cukatų, drožlių ir pan.
Galima iš baltymų išsikepti morengų...

Taip pat baltymų likučius galima panaudoti:
  • išsikepti skrebučių (puikiai tinka ir be trynių)

  • išsikepti baltymų omleto (6 baltymus (~2 porcijos) išplakam iki standumo, įdedam 2 v.š.grietinės, ~50 ml pieno, vėl masę išsukam ir kepam 170 C 25-30 min)


Beje, baltymus galima ir užšaldyti - supilam juos į sandarų indą ir galima laikyti šaldiklyje bent iki pusės metų. Prieš naudojimą reiktų per naktį palaikyti šaldytuve, o išsiplaka geriau būdami kambario temperatūros.


Pyrago receptas paimtas iš čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...