2018 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

Naminis ragaišis

Naminis ragaišis

Kai paragavau pirmą kartą keptą šį ragaišį, iškart prisiminiau pirktinio ragaišio skonį - lygiai toks pat ir dar skanesnis. Ragaišį aš vadinu tokį viduriuką tarp duonos ir batono. Verta pabandyti :).

Reikės:
30 g šviežių mielių (arba 2 a.š. (10 g) sausų mielių)
1 v.š. cukraus
400-450 ml šilto vandens
1-2 a.š. druskos
750 g rupių kvietinių miltų
30 g sviesto (minkšto arba kiek palydyto)

pieno (aptepimui)

Visų pirma "pažadinam" mieles: į dubenį sudedam mieles, užilam cukrum ir po kiek laiko po truputį išmaišom, kol gaunasi skysta masė. Supilam šiltą vandenį (vanduo turėtų būti ne drungnas, bet ir ne karštas), įberiam druskos, išmaišom. Tada pradedame dėti miltus. Sudėjus maždaug pusę jų, sudedam ir sviestą (turėtų būti minkštas arba lengvai palydytas, kad lengviau įsimaišytų į tešlą). Sudedam likusius miltus. Tešla turėtų gautis minkoma, lengvai, ne įkyriai limpanti prie rankų.

Naminio ragaišio gamyba
Iš tešlos suformuojame kamuolį, pridengiame, ir paliekame kilti šiltoje vietoje 40-50 min. Tada tešlą paminkome 2-3 min, suformuojame apvalų kepaliuką arba tiesiog dedam į aliejumi pateptą pasirinktą kepimo formą (aš dariau pailgą ragaišį, kekso formoje, galima ir apvalią formą naudoti - geriau dėti į formą, o ne ant skardos, kad jei tešla bus kiek per skysta, kepalas "neišeitų" pernelyg į šonus). Ant ragaišio paviršiaus galima įrėžti kelias įstrižas linijas ir pridengę (maistine plėvele ar rankšluosčiu) paliekame dar kartą pakilti 1-1,5 val.

Pakilusį kepalą patepame pienu. Šauname į 200 C orkatę ir kepame 40-50 min.
Iškepusio ragaišio padas pabeldus turi skambėti. Atvėsinti geriausia ant grotelių.

Kepimo temperatūra: 200 C
Kepimo/ruošimo laikas: 40-50 min (pirmas kilimas) + 1-1,5 val (antras kilimas) + 40-50 min (kepimas)

Ragaišį puikiai tinka valgyti vietoj įprastos duonos ar batono, arba tiesiog skanauti patepus su sviestu, mmm.



Receptas iš knygos "Kepame duoną namuose"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...