Naminis ragaišis |
Kai paragavau pirmą kartą keptą šį ragaišį, iškart prisiminiau pirktinio ragaišio skonį - lygiai toks pat ir dar skanesnis. Ragaišį aš vadinu tokį viduriuką tarp duonos ir batono. Verta pabandyti :).
Reikės:
30 g šviežių mielių (arba 2 a.š. (10 g) sausų mielių)
1 v.š. cukraus
400-450 ml šilto vandens
1-2 a.š. druskos
750 g rupių kvietinių miltų
30 g sviesto (minkšto arba kiek palydyto)
pieno (aptepimui)
Visų pirma "pažadinam" mieles: į dubenį sudedam mieles, užilam cukrum ir po kiek laiko po truputį išmaišom, kol gaunasi skysta masė. Supilam šiltą vandenį (vanduo turėtų būti ne drungnas, bet ir ne karštas), įberiam druskos, išmaišom. Tada pradedame dėti miltus. Sudėjus maždaug pusę jų, sudedam ir sviestą (turėtų būti minkštas arba lengvai palydytas, kad lengviau įsimaišytų į tešlą). Sudedam likusius miltus. Tešla turėtų gautis minkoma, lengvai, ne įkyriai limpanti prie rankų.
Naminio ragaišio gamyba |
Pakilusį kepalą patepame pienu. Šauname į 200 C orkatę ir kepame 40-50 min.
Iškepusio ragaišio padas pabeldus turi skambėti. Atvėsinti geriausia ant grotelių.
Kepimo temperatūra: 200 C
Kepimo/ruošimo laikas: 40-50 min (pirmas kilimas) + 1-1,5 val (antras kilimas) + 40-50 min (kepimas)
Ragaišį puikiai tinka valgyti vietoj įprastos duonos ar batono, arba tiesiog skanauti patepus su sviestu, mmm.
Receptas iš knygos "Kepame duoną namuose"
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą