2021 m. birželio 15 d., antradienis

Bulvių kukoriai arba Žemaičių blynai be mėsos

Žemaitiški kukoriai

Arba... tiesiog žemaičių blynai su raugintų kopūstų įdaru 🙂. Ir dargi gali būti su grybais. Niam! Panašu į švilpikus, bet su įdaru. Kaišiadorių regione populiarus tokių blynų - kukorių įdaras - kepintų morkų (burokine tarka) ir svogūnų.
Vietoj krakmolo galima naudoti ir vien tik miltus. Pagaminta bulvių masė greičiausiai bus dar šiek tiek lipni, todėl formuoti drėgnomis rankomis bus lengviau. O suformuotus pusgaminius prieš kepant dar gerai apvolioti miltuose ar džiuvėsėliuose, kad jie tvirčiau išlaikytų savo formą.

Standartinei tešlai naudojamos virtos su lupena bulvės - atvėsintos, dedama krakmolas ir/arba miltai, druska ir dedamas kiaušinis, bet nebūtinai - blynai iškeps ir be jo :).

 
Reikės (~9 blynams):
🥔🥬 ~1 kg (7-8) virtų bulvių (su lupenom)
🥔🥬 1 kiaušinio
🥔🥬 3 vš krakmolo
🥔🥬 2 vš miltų
🥔🥬 žiupsnelio druskos
Įdarui:
🥔🥬 raugintų kopūstų (4-5 v.š.), svogūno, morkos, druskos, pipirų (kopūstų įdarui)
🥔🍄 grybų, svogūno (grybų įdarui) 
 
Pirmiausia išverdam bulves su lupena. 
 
Kol verda, pasiruošiam ĮDARUS. 
1) Keptuvėje trumpai pakepinam svogūną, morką, sudedam kopūstus ir troškinam, kol suminkštėja, pusvalandžio prireiks. Įberiam druskos, pipirų. Reikų leisti įdarui atvėsti.
2) Grybų įdarui pakepinam svogūną, sudedam grybus ir pakepinam ~10min. Vėliau juos pasmulkinam.
 
Išvirtas bulves nulupam ir sutrinam trintuve. Įmušam kiaušinį, išmaišom, suberiam krakmolą, miltus, druską ir gerai juos įmaišom.
 
Imam gerą šaukštą bulvių masės, suformuojam blyną ir į jį įdedam atvėsusio įdaro, užlankstom ir paformuojam rankose, sulipdom, kad gražiai užsidarytų. Pusgaminius išdėliojam ant gerai pamiltuoto paviršiaus (būtinai, nes kitaip jie prilips). 

Prieš kepdami apvoliojam miltuose arba džiuvėsėliuose. Kepam gerai įkaitintoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, iš abiejų pusių, kol lengvai apkeps.
 
Žemaitiški kukoriai

 
Skanaus!
 
 
Iš žurnalo "Lietuviški valgiai"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...