2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

Ispaniškas marcipaninis pyragas


Tęsiant mano iššūkį Kepimo džiaugsmai kitas kepinys, vertas kalorijų nuodėmės - ispaniškas marcipaninis pyragas. Iš tiesų, knygoje jis vadinasi Ispaniškas vanilinis pyragas, bet aš jį šiek tiek pervadinau, nes man šitame pyrage akcentas buvo marcipanas, o ne vanilė. Tad būtinai dalinuosi šiuo jau spėtu būti išliaupsintu pyrago receptu. O išskirtinis arba ispaniškas jis tuo, kad tešloje naudojama daug kiaušinių ir marcipanų masė beigi šokolado gabaliukai tešloje. Tad jeigu kada gaminsite ką nors panašaus, drąsiai galite jį vadinti ispanišku :) Nes visa kita jau galite pasikoreguoti pagal savo fantaziją ar skonį (pvz., pyrago glaistą).

Tešlai reikės:
100 g sviesto, kamb. temperatūros
8 kiaušinių
300 g marcipanų masės
1 vanilės ankšties
žiupsnelio druskos
125 g cukraus
125 g miltų

Įdarui:
175 g juodojo šokolado, smulkiai sukapoto

Glajui:
4 v.š. abrikosų uogienės
125 g juodojo šokolado, lydyto
20 g kokosų sviesto, lydyto

Galima pasiruošti iš anksto:

  • pasigaminti marcipanų masę
  • susikapoti šokoladą


1. Kepimo formą (26 cm., atsegamais kraštais) ištepkite sviestu (aš torto formos dugną padengiau kepimo forma, o kraštus šiek tiek pamiltavau). Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 180 C.
Smulkiai sukapokime juodąjį šokoladą.
2. Ištirpinkime sviestą ir palikime ataušti.
3. Atskirkime kiaušinių trynius nuo baltymųBaltymus padėkime šaltai. Marcipanų masę sumaišykime su tryniais.
4. Vanilės ankštį išgrandykime. Vanilės pupeles ir druską suberkime į marcipanų masę ir išplakime iki putų (aš ankšties neturėjau, tad naudojau tiesiog vanilinį cukrų, dėl ko pyragas galbūt ir neturėjo tikro, natūralaus vanilės dvelksmo, bet tuo jis nebuvo blogesnis, nes šarmo jam teikė pats marcipanas).
5. Baltymus su cukrumi išplakime iki standžių putų ir įmaišykime į masę.
6. Miltus išsijokime į masę ir sumaišykime.
7. Po truputį supilkime į tešlą ištirpintą sviestą ir atsargiai išmaišykime.
8. 1/3 tešlos sudėkime į formą. Pusę sukapoto šokolado paskleiskime ant tešlos. Sudėkime kitą 1/3 tešlos, suberkime likusį šokoladą ir padenkime tešlos likučiu. Kepkime 40 min.
9. Iškeptą pyragą palikime atvėsti formoje, o vėliau padėkime jį ant grotelių.
10. Abrikosų uogienę pertrinkime per sietelį (aš netryniau, buvo keletas stambesnių džemo gabaliukų, bet tai sakyčiau visiškai nepakenkė estetiškam pyrago pateikimui) ir užtepkime ant šilto pyrago. Palikime sustingti.

11. Juodajį šokoladą glaistui kartu su kokosų sviestu ištirpinkime vandens garų vonelėje. Glajų užtepkime ant pyrago.

Kepimo temperatūra (pyrago biskvito): 180 C.
Kepimo laikas: 40 min.

Ispaniškas marcipaninis pyragas
Bon appetit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...