2015 m. sausio 5 d., pirmadienis

Obuolių ir aguonų pyragas



Dar vienas tikrai labai vykęs receptas iš knygos Kepinių džiaugsmai - aguoninis tortas-pyragas su obuolių ir varškės sluoksniu. Laiko užtruks, tačiau tikrai nieko sudėtingo! Nuoširdžiai siūlau jį pasigaminti, o savo komentaruose prirašau (žr. recepto eigoje, italic šriftu), ką šiek tiek pakoreguosiu, kai gaminsiu antrą kartą.

Tešlai reikės:
200 g sviesto, kambario temperatūros
175 g cukraus
3 kiaušinių
100 g miltų
100 g krakmolo
1 šaukštelio kepimo miltelių
3 v. š. pieno
250 g maltų aguonų (nemaltų kiekis maždaug perpus mažesnis)

Įdarui reikės:
1 citrinos
750 g obuolių
100 ml obuolių sulčių
100 g cukraus
1 pakelio vanilinio pudingo miltelių
500 g liesos varškės (naudojau 9 proc. varškę ir nebuvo per riebu)
250 g maskarponės sūrio

Ką galima pasiruošti iš anksto:
  • susimalti reikiamą kiekį aguonų 
  • nuplikyti citrinas
1. Kepimo formą (apvalią, 26 cm.) išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
Pagrindas:
Cukrų (kelis šaukštus palikite baltymams išplakti) su sviestu išplakite iki purumo.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus padėkite šaltai. Trynius po vieną sudėkite į sviestą ir gerai išmaišykite.
3. Miltus sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais (aš kaip visada naudojau acte nugesintą sodą, kurią sudėjau į skystąją tešlos dalį - sviesto masę). Po to išsijokite į masę.
4. Baltymus su likusius cukrumi išplakite iki standžių putų. Atsargiai supilkite į tešlą.
5. 3 šaukštus tešlos sumaišykite su aguonomis. Likusią tešlą supilkite į kepimo formą ir išlyginkite paviršių.
6. Aguonų kauburėlius sudėkite ant tešlos viršaus. Šakute įmaišykite aguonas į tešlą. Pyrago pagrindą kepkite apie 45 min.
7. Pagrindą palikite atvėsti formoje, vėliau padėkite ant grotelių. Nuimkite kepimo popierių. (aš pyrago pagrindą kepiau atsegamoje formoje, tad atvėsimui ją tik atsegiau ir palikau joje - vėliau toje pačioje formoje ir padariau visą tortą bei įdėjau į šaldytuvą).
Obuolių sluoksnis:
8. Citriną nuplaukite karštu vandeniu ir nusausinkite. Žievelę nutarkuokite, išspauskite sultis.
9. Obuolius supjaustykite mažais gabaliukais. Sudėkite į puodą, užpilkite 5 v.š. obuolių sulčių, įberkite 50 g. cukraus (dėčiau 100 g., norėjosi kiek daugiau saldumo) ir supilkite pusę citrinos sulčių. Troškinkite 5 min.
10. Supilkite pudingo miltelius (galima naudoti ir miltus, tiesiog kad sutirštintų šiek tiek obuolių masę - bus natūraliau) ir likusias obuolių sultis, gerai sumaišykite. Virdami nuolat maišykite (tikrai maišykite, nes masė bus linkusi lipti prie puodo dugno). Užvirusią masę ataušinkite.
Varškės sluoksnis:
11. Varškę sumaišykite su maskarponės sūriu, tarkuota citrinos žievele, likusiomis citrinos sultimis ir cukrumi (į varškės masę taip pat dėčiau 100 g. cukraus).
12. Torto pagrindą įdėkite į kepimo formą su nuimamais kraštais (pasikartosiu, kad aš ir kepiau, ir viską dėja į tą pačią formą, pagrindo neišėmus, viskas buvo ok). Ant pagrindo sluoksniais dėkite kremą ir obuolių masę. Tortą palaikykite šaltai 3 val. (tiek ir laikiau - užteko).

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 45 min. (tik tešlos pagrindas)


Bon appetit!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...