2015 m. liepos 29 d., trečiadienis

Apverstas bananų pyragas


Šią savaitę gi akcija bananams. Viena didžiausių per pastarąjį pusmetį. Ypač po euro įvedimo. Po ko visko kainos akivaizdžiai paaugo. Bet čia jau kita tema. Taigi ta akcijos proga ir aš nusprendžiau, kad šią savaitę į mūsų namus dar dažniau užklys ponas bananas (nors ir taip jų namuose pas mus būna praktiškai visada - pvz., jie ypač palankūs mamai, kai mažylis alkanas, ogi prieš bet kokį kitą rimtą maistą jis spyriojasi, tai vat jie padeda išvengti visokių kitokių ne tokių sveikų skanėstų pagundos, o ir tam kartui užkišti skranduką), taigi ir išbandysiu dar nebandytų receptų su šiom geltonosiom gėrybėm. 
Šiandienos mano rezultatas pasiteisinęs, tad dalinuosi! Kažkodėl tos bananų duonos man jau pabodusios ir vis nerandu to ypatingo, kitokio jos recepto (dar rasiu!), betgi šįkart jūsų dėmesiui minkštas bananinio skonio pyragas su karamelizuotų bananų paviršiumi... Niam!

Pyragą reikėtų kepti ~24 cm apvalioje kepimo formoje. Svarbu: kepimo forma neturėtų būti su nuimamais kraštais (nes per mažus tarpelius išbėgs bananų karamelė) ir ne su nuožulniais kraštais.

Pyrago viršui reikės:
🍌 1 puodelio rudojo cukraus
🍌 85 g sviesto, lydyto
🍌 2 bananų, riekelėmis

Tešlai reikės:
🍌 1,5 puodelio miltų
🍌 0,5 a.š. kepimo sodos
🍌 1 a.š. kepimo miltelių
🍌 žiupsnelis druskos
🍌 0,5 puodelio cukraus
🍌 2 prinokusių bananų, sutrintų
🍌 0,5 puodelio pasukų (arba jogurto)
🍌 1 a.š. vanilės ekstrakto
🍌 1/3 puodelio aliejaus
🍌 2 kiaušinių

Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Kepimo formą patepame riebalais arba padengiame kepimo popieriumi.

Sviestą kartu su cukrumi išlydome. Gerai išmaišome, kad masės susijungtų, ir padengiame ja kepimo formos dugną. Išdėliojame riekėmis pjaustytus bananus. Tai bus pyrago viršus.


Viename dubenyje sumaišome sausus ingredientus: miltus, sodą, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Išmaišome. Kitame dubenyje įmušame kiaušinį, pilame aliejų, pasukas (jogurtą), vanilės ekstraktą, sudedame sutrintus bananus. Į šią masę beriame miltų mišinį ir maišome tik tol, kol neliks gumuliukų. Tešlą pilame į kepimo formą ant bananų.

Šauname į orkaitę kepti apie 45 min., arba kol dantų krapštukas iš pyrago išlys beveik sausas.
Iškepusį pyragą paliekame atvėsti 5 min (ne ilgiau, nes rudasis cukrus prilips prie dugno) ir apversdami perdedame į serviravimo lėkštę.
Pyragas labai skanus tiek šiltas, tiek ir atvėsęs.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 45 min.


Skanaus!

Recepto idėja: http://www.sprinklesomesugar.com/banana-upside-down-cake/

5 komentarai:

  1. Iš Sonatinos puslapio nukopijuotas receptas, tik recepte tas kažkodėl nepaminėta? o gal, kad i tešla sviesto neidėjot skaitot, kad jūs ši recepta sugalvojot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad, tamsta, recepto šaltinis yra įdėtas, ir jis tikrai ne Sonatinos :) receptų savintis neturiu tikslo, o ir šiame bei sonatinos receptuose matau esminių skirtumų (pvz., pas mane į tešlą dedasi aliejus, tuo tarpu pas sonatiną sviestas). Man labai įdomu, ar čia rašo pati Sonatina, nes jūsų receptų suvokimas, sakyčiau, labai siauras - juk iš esmės daugelis pyragų susideda iš miltų, kiaušinių, sviesto, kažkokio skysčio ir kitokių papildomų priedų ;)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...