2017 m. kovo 8 d., trečiadienis

Žirnių sriuba

Žirnių sriuba

Dar viena ankštinių sriuba - žirnių sriuba. Ankštiniai puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis. Ankštiniai - tai įvairių rūšių pupelės, lęšiai ir žirniai, tarp jų ir avinžirniai. Prieš ką nors gaminant iš pupelių, jas būtina prieš tai pamirkyti bent kelias valandas. Taip pat ir neskaldytus žirnius. Tuo tarpu skaldytų žirnių ir lęšių mirkyti nebūtina. 
Skaldyti žirniai išverda per 45-60 min, neskaldytiems žirniams prireiks ~1,5 val.

Reikės:
1.5 l sultinio
~1 stiklinės žirnių
1 svogūno
1-2 česnako skiltelių
1-2 morkų
1-2 bulvių
druskos, pipirų 
rūkytos mėsytės (nebūtina, bet pagerins skonį)


Pradedam nuo žirnių. Geriausia juos užmerkti nakčiai ar kelioms valandoms - vandens pilame gerokai virš žirnių, nes šie dydžiu kone padvigubės.
Patarimas - nepasiruošus žirnių iš anksto, o norint greit išsivirti jų sriubos - kurį radau internete, tačiau dar neišbandžiau, bet, kai bus aktualu, būtinai išbandysiu: "Nuplautus žirnius reikia supilti į pasūdytą verdantį vandenį ir virti 10 - 15 minučių. Po to į verdantį puodą dar įplti 150 ml šalto vandens ir žirniai išvirs akimirksniu. Tik svarbu: šaltą vandenį reikia pilti į verdantį o ne priešingai."

Pilame sultinį į puodą, beriame praskalautus žirnius, užviriname ir paliekame juos virti, jei naudojame skaldytus žirnius - maždaug 30 min, jei neskaldytus - maždaug 70-80 min. Verdame ant silpnos ugnies, kad žirniai neprisviltų.
Link žirnių virimo pabaigos pasiruošiame kitas daržoves. Svogūną susmulkiname ir dedame į įkaitintą aliejumi keptuvę pakepti apie 5 minutes. Tada sudedame smulkiai supjaustytas česnako skilteles, pakepiname minutę. Sumetame ir kubeliais pjaustytas morkas dar keliom minutėm. Kol daržovės kepa, nuskustas bulves supjaustome kubeliais. Taigi žirniam pavirus atitinkamai 30 min/80 min į sultinį sudedame kepintas daržoves ir bulves. Taip pat, jei turime, kokį nors rūkytą gaminį (keletą rūkytos dešros gabaliukų, rūkytos vištos šlaunelės ar kitokios rūkytos mėsytės). Viską dar paverdame apie 20 min.
Pabaigoje sriubą paragaujame, pagal skonį įdedame druskos, pipirų. Labai svarbu druskos į šią sriubą nedėti jos virimo pradžioje, nes tai neleis žirniams išsileisti ir pavirsti į tirštą masę.
Sriubą sutriname trintuvu (blenderiu). Skanaujame. Galima patiekti su skrebučiais arba krekeriais.

Žirnių sriuba
Taip pat internete radau patarimą mirkant neskaldytus žirnius į vandenį įberti kepimo sodos - tai turėtų pagreitinti žirnių išsileidimo procesą arba virtimą į piurė (1 kg žirnių 2 a.š. sodos). Prieš žirnius verdant, būtina labai gerai juos praskalauti, kad neliktų sodos likučių. Su soda taip gudrauti negalima naudojant skaldytus žirnius, nes iš jų soda atims kai kuriuos svarbius vitaminus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...