2018 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Grietinės pyragas su uogomis

Grietinės pyragas su uogomis
Kaip aš mėgstu paprastus, greitus pyragus iš paprastų ingredientų, kuriuos galima pagaminti labai spontaniškai, tarkim, sužinojus, kad už valandos turėsi svečių! 
Pyragas gaunasi minkštutis ir sotus, o dargi puikus man tuo, kad labai dažnai jo galiu "griebtis", kai turiu kažkokių uogų likutį, ypač tokių, kurias vienas pabodo valgyti arba tiesiog nesinori (kaip kad dažnai būna su raudonaisiais serbentais). Jį tinka kepti tiek su įvairiais serbentais, tiek su mėlynėmis, avietėmis ar vyšniomis. Be to, tai ir puikus būdas panaudoti ir šaldytuve užsistovėjusią grietinę :). O ji pyragui suteikia tookio minkštumo...
Dėl receptūros, kartais iš tiesų viską paprasčiau matuoti ne gramais, o tiesiog stiklinėmis - jeigu turėte bent dvi vienodo dydžio stiklines ar puodelius (sausiem ir šlapiem produktam) ir, šiuo atveju, net neprireiks produktų svarstymo ant svarstyklių :).

Pyragui reikės (25-26 cm skersmes kepimo formai):
3 kiaušinių
1/2-1 stiklinės cukraus (jei nemėgstat labai saldžiai, užteks pusės stikl.; dar priklauso, kokias uogas naudosit, pvz., raudoniem serbentam galit dėti ir visą stiklinę)
vanilės ekstrakto, druskos
1 stiklinės grietinės
1/3 stiklinės (60-70 ml) aliejaus 
~1,5 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
300-500 g uogų (šviežių ar šaldytų, maždaug 1.5-2 stiklinės), labai tinka juodieji ar raudonieji serbentai ar kitos mėgstamos uogos
1 v.š. krakmolo

Dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi, įberiame druskos, vanilės, sudedame grietinę, pilame aliejų, dar kartą viską išplakame. Išsijojame į tešlą miltus su kepimo milteliais (labai patogu per sietel, jei turite, didesnį, ir ten iškart sumaišyti miltus su kepimo milteliais, besijojant) - pradžiai sudėkim 1,5 stiklinės miltų ir žiūrėkim tirštumą - turi gautis sunkiai nuo šaukšto drimbanti tešla. Visų miltų gali ir neprireikti, nes labai priklauso ir nuo naudojamos grietinės tirštumo. Iš pernelyg tirštos tešlos iškeps sausesnis pyragas.
Uogas sudedam į atskirą dubenėlį ir atsargiai išmaišome su krakmolu (taip jos tolygiau pasiskirstys tešloje).
Kepimo formą ištepame aliejumi ar padengiame kepimo popieriumi ir sukrečiame pusę tešlos, išlyginame ir išdėliojame pusę uogų. Tada pabaigiame sudėti visą tešlą ir ant viršaus pamėtome likusias uogas. Šauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame 40-50 min.

Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: 40-50 min


Grietinės pyragas su uogomis

SKANIŲ VASARĄ PRIMENANČIŲ DESERTŲ!



Idėja iš čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...