2015 m. rugpjūčio 4 d., antradienis

Metai kūdikystės ir pilnėjanti žaislų karalystė


Ne paslaptis, kad šiais laikais žaislų pasirinkimas parduotuvėse yra milžiniškas, įmones, gaminančias įvairiausius žaislus jau ir Lietuvoje sunku suskaičiuoti, nekalbant apie importines prekes. Kaip bebūtų, pirmus kelerius metus vaikui žaidimai yra viena svarbiausių gyvenimo dalių, nes ir mokosi, tobulėja, auga jis būtent per žaidimus. Tad žaislais galima vaiką sėkmingai ugdyti, bet išsirinkti tuos žaislus iš gausybės labai nelengva. Pačius pirmus metus yra kiek paprasčiau - paprastai žaislai orientuoti į amžiaus kategorijas kas tris mėnesius: nuo 0 mėn., nuo 3 mėn., nuo 6 mėn., nuo 9 mėn, nuo 12 mėn. Taip yra dėl to, kad ir vadinami augimo šuoliai vyksta maždaug tokiais tarpsniais, o būtent per juos kūdikis dažnai "lyg per naktį" pasikeičia, patobulėja ir staiga išmoksta naujų dalykų, įgauna naujų įgūdžių ir pan.
Noriu pasidalinti sava ir ne tik patirtimi apie naudojamus žaislus. Atkreipiu dėmesį į, mano pastebėjimu, naudingiausius žaislus ikimetinukui vaikui.

1) Žaislai nuo 0 mėn. yra orientuoti į formas, spalvas, tekstūras, skleidžiamus garsus, barškėjimą. Vaikas susipažįsta su pasauliu visų pirma per lytėjimą.
Būtent šiuo metu jau galima pagalvoti apie migduką vaikui - tai yra daiktas, kuris mažyliui asocijuosis su miegu ir padės užmigti. Nemažai mamų pasakoja, kad jų mažyliai turi tokius migdukus ir jie labai padeda šiems nusiraminti ir užmigti. Kuo anksčiau jį pradėsite naudoti, tuo stipresnė asociacija vaikui bus su miegu. O migdukais gali būti ne tik įvairūs specialūs žaislai, pardavinėjami parduotuvėse būtent tokiu pavadinimu, bet ir paprasčiausia marlės ar medžiagos skiautė, kuri galbūt turėtų pienuko ar tiesiog mamos kvapo. Galite tikėtis, kad vaikutis nurims ir užmigs tiesiog jį užsidėjęs ant veiduko... Žinoma, migdukas gali būti ir bet koks mylimas pliušinis žaislas ar kitoks mielas, minkštesnis daiktas.
Šiuo metu išpopuliarėję grojantys projektoriai, šviečiantys ant sienų įvairius vaizdus (žvaigždes, bangas ar kitokias figūrėles). Migdymo rituale svarbu nuo mažens atlikti tuos pačius veiksmus, kas mažyliui pradėtų asocijuotis su miegu - jei naudosite projektorių, tai ir naudokite jį nuo mažumės kaskart prieš miegą (nebent matote, kad tai atvirkščiai - jį blaško), migdukas visuomet turi laukti mažylio lovytėje, galbūt kokia nors grojanti muzikėlė pasitiks jį vakarais, o gal tėčio eilėraštukas. Taip kūdikis lengviau "supras", ko iš jo norima.

Vėžlys projektorius su ošiančios jūros garsais ir šuo projektorius su Šopeno muzika
Kai mažylis išmoks gulėdamas ant pilvo laikyti galvytę, naudingos ir įdomios bus vadinamos activity books arba medžiaginės knygelės su šlamėjimais, čežėjimais, išsikišusiomis dalimis, įvairiausiomis tekstūromis ir spalvomis. Kuo ji spalvingesnė ir įvairesnė, tuo, galima tikėtis, ilgesniam laikui patrauks mažylio dėmesį.


Muzikinė karuselė (ji pravers iki kol mažylis išmoks sėdėti ir įnirtingai tampyti karuselės žaislus :)) ar kitoks grojantis ir prisitvirtinantis prie lovytės žaislas, kuris ramintų mažylį. Mes turėjome ir dar naudojame šviečiantį šuniuką, grojantį Šopeno kūrinį - gal tai padės išugdyti ir gerą mažylio muzikos skonį? :)
Labai populiari visame pasaulyje šiuo metu yra guminė žirafa, netgi turinti vardą Sophie - sakoma, kad ji tinka ir graužti, kramtyti, ir lytėti (išsikišusios dalys), ir uostyti (medžio kvapas), ir klausyti (cypteli). Manau čia visų pirma sužaidžia labai gera šio žaislo rinkodara, kita vertus, jis tikrai smagus, natūralus, mielas žaislas. Ne viena mama minėjo sėkmingą jo naudojimo patirtį, o ir vaikai tikrai prisiriša prie jos. Gal kažkoks slaptas ingredientas joje? :)
Vonios laikas šiam amžiui - vonelė su įdedama dar mažesne vonele-sėdyne patogiau įsitaisyti.

2) 3-6 mėn. mažyliai jau patys pradeda imti daiktus, tad lytėjimas, barškėjimas, čežėjimas irgi ne ką mažiau svarbūs šiame tarpsnyje.
Ypatingai naudingi daiktai - gultukas, lavinimo kilimėlis, spardukas. Šiuo metu mažylis jau mato kiek iš tolėliau, o ir pats pradeda liesti kabančius daiktus, spardyti. Šiuo laiku mažylis išmoks verstis į vieną ir į kitą pusę. Tad labai svarbu leisti kūdikiui kuo ilgiau būti ant žemės arba lavinimo kilimėlio (ne nuo 3 mėn., o kuo anksčiau), nes būtent buvimas ant kieto pagrindo padeda mažajam sparčiau vystytis ir greičiau išmokti judėti - verstis, sėstis, šliaužti. Kol mažylis gulinėja, nepamirškite jo pamankštinti, pamasažuoti - tam didelių mokslų nereikia, tik švelnumo, meilės ir dėmesio :).
Mažylis viską pažins visų pirma per lytėjimą ir ragavimą, tad turėkite ir tam skirtų, grublėtų nelygios tekstūros daiktų, žaislų - jie labai tiks masažuoti mažylio dantenoms - toks daiktas pravers ir vėliau ilgame dantų dygimo periode.
Vonios laikas šiam amžiui - maudynių žiedas su barškaliukais.

Spardukas
3) 6-9 mėn. laikas labai svarbus fiziniam tobulėjimui: šiuo laiku kūdikis išmoks sėdėti ir šliaužti, o laikotarpio pabaigoje jau ir ropoti. Tad taipogi svarbus dažnas buvimas ant grindų. Beje, dažnai išmokimui šliaužti gali trukdyti slystančios kojos, tad šiai problemai spręsti labai pravers kojinytės neslystančiu paduku ar minkšti, lengvai užmaunami batukai, tokie kaip, pvz., Attipas (juos paminėjau, nes viena mamytė džiaugėsi, kad taip jos mažylis labai greitai išmoko šliaužti - matyt jau buvo tam subrendęs, bet trukdė slystančios kojos) ar pan. Mano manymu, nereikia kūdikio versti ir skubinti kažką pradėti daryti kuo greičiau - stumti už užpakaliuko ar laikyti už rankyčių, mūsų, tėvų, pareiga suteikti jam visas sąlygas ir priemones, kad jis galėtų pats mokytis tai, kam yra sutvertas.
Šiuo aktyvaus judėjimo periodu gali praversti minkšta didelė dėlionė ant grindų (kita vertus, kol kelių mėnesių kūdikis dar tik gulinėja aš mieliau patiesčiau kokį pleduką, o ne duočiau laižyti plastikinę dėlionę), veidrodis ar žaislai su veidrodžiu (mažylis pradės domėtis tuo keistu objektu veidrodiniame atspindy).
Balionai! Nebrangus, bet ir nemirtingas daiktas, visuomet dominantys mažylį, geriausia, žinoma, sklandantys ore helio balionai. Ir ne tik šiame laiko tarpsnyje. Eidami į kito vaiko gimtadienį būtinai nepamirškite šitos "gėlės" - ji neabejotinai privers mažylį krykštauti :).
Kai mažylis pradės vis dažniau stotis ir įsirėmęs vaikščioti, įsinorės žaislų su atrama. Tam puikiai sutvertas yra muzikinis veiklos staliukas. Jų yra įvairiausių, su trim arba keturiom kojelėm. Mes tokio neturėjom, nors ieškojau, bet galiausiai vietoj jo nusipirkome vadinamą ugnikalnį su krentančiais kamuoliukais skambant muzikėlei ir medinį lavinimo žaislą Džiunglės. Kol mažasis dar nevaikščiojo, o tik stojosi, šie daiktai labai pravertė, pradėjus vaikščioti sulaukė vis mažiau dėmesio.

Ugnikalnis su kamuoliukais, kiaulė taupyklė su monetomis, puodynė su skirtingomis figūrėlėmis ir kt.

Taip pat dar neatidėkite barškučių - mažylis išmoks pats barškinti, taigi ir pažindinsis su įvairiais jo rankų pagalba skleidžiamais garsais.
Tokio amžiaus vaikai, jau mokantys sėdėti, taigi ir stebėti, jau gali pradėti bendrauti ir su kitais vaikais, į juos žiūrėti, mokytis, kartoti, galbūt kartais ir susistumdyti (žinoma, ne specialiai), bet tik taip jie galiausiai išmoks ir kas yra švelnumas ar daryti ca-ca. Mano nuomone, susitikimai su kitais vaikučiais svetimuose namuose ar žaidimų kambariuose visada į naudą, nes mažylis taip turi galimybę susipažinti su kita aplinka, kitais žmonėmis, kitais daiktais, taigi dar daugiau galimybių tobulėjimui, pažinimui ir įvairiems atradimams. Mamos taip dažnai pasisemia idėjų, kai pamato, kad jų vaikutis mielai žaidžia su kažkokiu žaislu, kurio savo namuose dar neturi. O gal kaip tik patikrina, kad kažkoks daiktas mažylio visai nedomina, tad neverta pirkti.
Taip pat puiku, kai vaikutis turi galimybių susipažinti su naminiais gyvūnėliais - šunimis, katėmis, žuvytėmis, graužikais, juos paglostyti. Žinoma, vaikutis greičiausiai nepraleis galimybės ir timptelti už uodegos tam keistam judančiam padarui, tad būkite atidūs! Po pažinties su tokiais augintiniais mažylis greičiausiai visus keturkojus vadins au-au, bet tai tik gera pradžia! :)
Vonios laikas - išmokus sėdėti - vonios kėdutė.

Maudynių kėdutė

4) 9-12 mėn. laikotarpiu mažylis išmoks idealiai ropoti, pradės daug vaikštinėti pasirėmęs į sienas, spinteles ir kitas atramas, išmoks atsistoti, galiausiai pastovėti, na ir maždaug pusė vaikučių iki metukų jau žengia ir savo pirmuosius žingsnius. O tada jau tik spėk sekti iš paskos :).
Šiame amžiuje mažyliui greičiausiai pradės labiau patikti dėlioti detales ar kitokius daiktus į kokią nors talpą - galite nusipirkti kiaulę taupyklę su monetomis ar kitokį panašų daiktą, ar tiesiog pagaminti kažką panašaus namuose (pvz., tam skirti kavos indelį, prapjauti skylutę arba daugiau skylučių (priklausomai, ką dės pro jas) dangtelyje, į kurias tilptų, pvz., šiaudeliai).
Knygutės su muzikėle - mažylis po truputį pradės reaguoti į muziką, ploti, judėti, išmoks pats paspausti mygtukus - labai smagi atrakcija vaikui. Turime mes namuose knygutę, grojančią "Du gaidelius" atskirais posmeliais - didžiausias susidomėjimas ja pasidarė artėjant metukams. Neabejoju, kad darželyje jau mokės ją dainuoti :). Tokios knygelės su skirtingais garsais, muzika šiuo metu labai populiarėja, tad ir pasirinkimas didėja.


Stumdukas taip pat gali praversti mažyliui prieš išmokstant savarankiškai vaikščioti - bet tegu jis jį pasiima tada, kai pats norės. Turėjome mes tokią mašinėlę, kuri gale turėjo aukštesnę atramą, tai sūnelis kažkuriuo metu tiesiog pats susirado, kad galima į ją pasiremti ir eiti. Specialaus stumduko neturėjome ir nežadėjome pirkti.
Kamuoliai, kamuoliukai. Šiuo laiku (o gal ir anksčiau?) mažylis išmoks pamėtėti kamuoliuką ir nuo to laiko jam vis labiau ir labiau bus įdomūs įvairūs kamuoliai :). Tik nepamirškit jo metamo kamuoliuko sugauti ir mesti atgal!


Iššokantys žaislai, kaip priežasties ir pasekmės geresnis suvokimas.
Ropojimo ar ir šliaužimo periodu gali būti labai naudingi įvairūs judantys važiuojantys "muzikalūs" žaislai, kurie smalsų mažylį privers judėti į priekį.
Maždaug šiuo laiku siūlyčiau įsigyti ir linksmą vaikišką dantų šepetėlį - tegu pratinasi nuo mažens prie tokio daikto, jį prisijaukina, greičiausiai pats jį dėsis į burną, žais su juo, tad kai tėveliai su juo norės dar "pakrapštyti" jo burnytę, galima bus mažiau tikėtis jo nepasitenkinimo.
Vonios laikas - kai vaikas jau tvirtai sėdi, o ir vis labiau nori išlipti iš vonios kėdutės, laikas vonioje patiesti neslystantį kilimėlį ir primesti vonios žaislų - tai viskas, ko jums, o tiksliau mažyliui reikia :). Maudantis didesnėje teritorijoje mažyliui taip pat turėtų patikti pripučiami antpetukai - išmoks plūduriuoti ir laisviau jaustis vandenyje. Nors mūsiškį metukų sulaukus jie pradėjo nervinti, bet gal praeis šis laikotarpis :).

5) Nuo 1 metukų. Įdomiausi ir naudingi daiktai šiuo laikotarpiu: triratukas (specialus, skirtas nuo 10 mėn., su bomeliu aplinkui), radijo bangom valdomos mašinėlės, mašinėlės užsilipti ir važiuoti. Duplo arba didžiosios lego detalės - didžiulis jų pasirinkimas ir prieinamos kainos. Metukams suėjus dar ne itin įdomu jas dėlioti (patinka nebent jau "sudėliotas" objektas), bet neabejoju (iš kitų vaikų patirčių), kad už kelių mėnesių bus vienas geriausių draugų.
Taip pat naudinga turėti ir kažką iš "bokšto" serijos žaislų - su užmaunamais žiedais nuo didžiausio iki mažiausio, pastatomu iš figūrėlių bokštu ar pan. - vien dėl to, kad mažasis išmoktų dėlioti figūrėles vieną ant kitos, šitai galima duoti jam mokytis dar iki metukų.


Muzikos instrumentai. Įvairiausi. Galbūt dar turite kur palėpėje savo seną metalofoną ar dūdelę? Traukite juos į šviesą! :)


Įvairios figūrėlės. Mažylis ne tik jas čiupinės, su jomis žais, bet, jeigu vis kartosite, kas tai, greičiau išmoks, kas yra kas, kokius garsus skleidžia ir pan. Kaip ir bet ką norint įsiminti, svarbiausia nuolatinis kartojimas.



Kūdikystės laikotarpiu taip pat nepamirškite įvairių knygučių - pradžiai medžiaginių, o vėliau ir popierinių, nuo storų puslapių iki vis plonesnių. Muzikinių, lytėjimo knygelių ar tiesiog spalvotų. Kuo daugiau kartu vartysit ir leisit mažyliui pažinti knygos sandarą, tuo labiau tikėtina, kad ir vėliau jam knyga bus labiau prie širdies.

Sąmoningai neminėjau tokių daiktų, kaip vaikštynės, vadinami veiklos centrai/šoklynės, nes manau, kad jos apriboja vaiko laisvę, judesius, o kai kurios dar gali ir pakenkti vaiko vystymuisi - kaip teigia įvairūs tyrimai.

Kaip bebūtų, sakoma, kad pirmuosius metus mažylį pilnai galėtų patenkinti ir leisti jam ne ką lėčiau tobulėti ir buityje esantys daiktai - puodai, dangčiai, dangteliai, šiaudeliai, indeliai, segtukai,  o dar jei ir patys įjungsime fantaziją ir šiek tiek pirštų prikišim, tai pagaminsim begalę papildomų žaislų kūdikio veikloms ir ugdymui.

Idėjos, ką galima būtų dovanoti vienerių metukų sulaukusiam mažyliui:

1) radijo bangom valdomos mašinėlės (tiek berniukui, tiek ir mergaitei);
2) suktukas-vilkelis - puikus senoviškas, bet nepasenęs daiktas;
3) įvairūs muzikiniai instrumentai - pianinas, būgnai;
4) lego duplo, megablocks dėlionės;
5) pažintiniai kalbantys žaislai;
6) muzikinės mokomosios knygelės (su dainelėmis, gyvūnų garsais ir pan.).

Labai mielai lauksiu ir Jūsų, mamos, idėjų, pasidalinimų, kokius žaislus mėgo/mėgsta Jūsų mažyliai, o galbūt kurie visiškai nepasiteisino.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...