2017 m. kovo 10 d., penktadienis

Lęšių burgeriai

Lęšių burgeriai
Labai maloniai nustebinęs vegetariškas mėsainis. Galiu užtikrinti, kad toks mėsainis tiks ir vyrams :). Tikrai pakankamai greitas (išskyrus tik, kad reikia išsivirti lęšius) ir paprastas receptas. Tad vien tik pliusai šiam maistingam patiekalui. Beje, gaminant labai patogu naudoti trintuvą - tada neprireiks jokių pjaustymų ar smulkinimų ranka.
O šiaip labai įdomi mintis burgerių kotletus gaminti ne iš kokios tradicinės jautienos, bet vegetariškus. Variacijų yra pačių įvairiausių: iš virtų burokėlių, pupelių, avinžirnių, kalafiorų... Ir jie tikrai yra įtraukti į mano potencialių receptų sąrašą :).

Reikės (~9 paplotėliams):
~1 stiklinės lęšių (nevirtų; virtų - maždaug dvigubai daugiau)
1 svogūno
1-2 česnako skiltelių
1-2 vid. morkų
1/2 stiklinės graikinių arba žemės riešutų arba/ir saulėgrąžų sėklų
~2 a.š. pomidorų pastos ar barbekiu padažo 
mėgstamų prieskonių: tinka kuminas, kalendra, čiobrelis, raudonėlis, paprikos milteliai
druskos, pipirų2 kiaušinių
~1 stiklinės džiuvėsėlių (galima maišyti su dalimi miltų, nebūtinai kvietinių)

Burgeriams:
  • mėsainių bandelių
  • mėgstamo padažo 
  • mėgstamų žalėsių (salotos lapų, špinatų, rukolos ar kt.)
  • marinuotų agurkų/pomidoro
  • lydyto sūrio riekelių

Pirmiausia išverdam lęšius (prireiks 25-30 min). Sutrinam juos trintuvu (blenderiu) iki daugiau mažiau vientisos masės, tačiau iki visiškos košės sutrinti nereiktų.
Į kitą indą (galima iš karto į trintuvo indą) įdedame per pusę perpjautą svogūną, česnako skilteles, nuskustas morkas ir sutriname trintuvu. Tada sudedam riešutus/sėklas ir vėl viską sutrinam.
Jei bus patogiau, visą masę perdedam į kitą didesnį indą, sudedam lęšius, beriam mėgstamų prieskonių, druskos, pipirų, paragaujam. Dedam išplaktus kiaušinius, išmaišom. Beriam džiuvėsėlius, ne visus iš karto - masė turi gautis tokia ne per daug įkyriai limpanti prie rankų. Kiek prireiks džiuvėsėlių priklauso nuo to, kiek dėjom kitokių ingredientų - čia griežtai laikytis ingredientų proporcijų tikrai nereikia, svarbu galutinis rezultatas būtų toks, kad šlapiomis rankomis būtų galima suformuoti plokščius kotletukus. Jei šiuos naudosime mėsainiams, tai ir formuojame maždaug bandelės dydžio. Kepame įkaitintoje aliejumi keptuvėje iš abiejų pusių po 3-4 minutes.

Galimi papildomi ingredientai:
  • keli šaukštai virtų ryžių (baltų ar rudų)
  • keli baziliko lapeliai
  • 1 v.š. Vorčesterio padažo

Lęšių maltiniai




  Taigi jeigu gaminame burgerius, viską susisloksniuojame, kaip mėgstame, ir labai patogu juos pašildyti tiesiog keptuvėje, uždengus dangčiu, kokias 5 minutes.

Skanaus!


Šaltiniai: http://www.veganricha.com/2016/03/lentil-walnut-rice-burgers.html
http://makingthymeforhealth.com/classic-lentil-burgers/

3 komentarai:

  1. Mes vis su mėsa ir su mėsa, būtinai ir šituos pabandysiu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Būtinai, galima vyrui nesakyt, kokia sudėtis - įdomu, kokia bus reakcija ;). Beje, tokie kotletukai labai tinka ir vaikų mitybai :).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš paskutiniu metu kažkaip vis mažiau mėsos valgau, nes vis atrandu tokių įdomių pakaitalų.. Ir ne dėl to netgi, kad čia sveikiau ar kažką - tiesiog ieškau skonių įvairovės, nes viskas taip įgrisę - vis tas pats skonis ir tas pats - norisi eksperimentuoti ir kažką naujo atrasti. Tai va ta proga ir šiuos burgerius reiks pabandyt - lęšiai apskritai yra geras reikalas! :) O gal tą patį būtų galima ir su avinžirniais pabandyti - juos labai labai mėgstu ir atrodo, kad čia gal visai tiktų.. Beje, norėjau paklausti dėl prieskonių - visai neseniai ieškodama kažko pasiskaičiau, kad kuminas ir kalendra suteikia aštrumo - https://www.iki.lt/maisto-kultura/idomybes/prieskoniu-enciklopedija (na ne veltui iš Lotyvų Amerikos tie prieskoniai..), tai ar šie burgeriai gaunasi aštroki? Nes aš asmeniškai tai aštriai visai mėgstu, bet mano vyras tai ne itin..

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...