2015 m. spalio 26 d., pirmadienis

Balandėliai tinginėliai

Balandėliai tinginėliai
Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo. Ir šį kartą ant mūsų stalo garavo balandėliai tinginėliai -  o tinginėliai dėl to, kad kopūstą ne verdame atskirai ir vėliau pakuojame mėsą į paruoštus lapus, o tiesiog kopūstą įtarkuojame į maltą mėsą. Tiek ir to tingėjimo :). O šiaip skonio reikalas. Arba įvairovės reikalas - vieną savaitę gali būti balandėliai darbštuolėliai, kitą - tinginėliai :). Ir kaip skirtingi patiekalai! Aktualu ir mažiesiems, kurie atskirai kopūsto nenori valgyti - šitaip užslėpto jie jo net nepastebės, chi, chi.

Kukuliams reikės:
500 g maltos mėsos
~100 g ryžių
2 kiaušinių
100-150 g kopūsto
1 morkos
1 svogūno
žiupsnelio druskos, pipirų

Padažui reikės:
3-4 v.š. pomidorų padažo
200 ml grietinėlės
500 ml vandens
2-3 česnako skiltelių
mėgstamų prieskonių, žalumynų
lauro lapų

Visų pirma išverdame ryžius. Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
Kol šie virs ir vės, pasiruošiame maltą mėsą. Kopūstus ir svogūną smulkiai supjaustome (kopūstą galima ir sutarkuoti burokine tarka), morką sutarkuojame. Norint minkštesnių kopūstų, juos galima pakepinti arba apvirti 3-4 min., bet tai tikrai nebūtina. Į maltą mėsą beriame druskos, pipirų, įmušame kiaušinius, sudedame daržoves ir ryžius. Viską sumaišome ir formuojame kukulius. Juos išdėliojame į kepimo indą ir užpilame paruoštu padažu. Pakaišiojame kelis lauro lapus.

Paruošti kepimui tinginėliai balandėliai
Jei lieka paruoštos maltos mėsos - atidedu į šaldiklį - bus smagu jos rasti, kai norėsis greitų pietų.

Padažui pomidorų padažą sumaišome su grietinėle, vandeniu, prieskoniais, smulkintu česnaku ir kitais žalumynais. Beje, vietoj padažo kukulius galima užpilti ir tiesiog sultiniu. Arba pasidaryti kitokį padažą, kurį aš naudoju kukuliams su ryžiais.

Kukulius su padažu uždengiame folija ir kepame orkaitėje 50 min. Dar 10 min pakepame be folijos, kad kukuliai šiek tiek apskrustų. Aš dar likusias kelias minutes mėgstu įjungti grill orkaitės funkciją, kad dar gražiau patiekalas apskrustų.

Ką tik iškepę balandėliai tinginėliai
Patiekiame su mėgstamu garnyru ir daržovėmis.

Kepimo temperatūra: 200 C.
Kepimo laikas: 50 min (su folija) ir 10 min (be folijos)

Balandėliai tinginėliai su keptomis bulvėmis
Bon appetit!

Receptas iš fb platybių

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...