Šį kartą du puikūs pyragai su rikotos sūriu. Ir galiu pasakyti, kad abu jie tiek pat skanūs. Kiek kitaip, bet kartu ir labai panašiai. Pirmasis kiek maistingesnis dėl jame naudojamos moliūgų tyrės - taigi ir puikus būdas išnaudoti moliūgą. Antrasis ne mažiau minkštutis, o dar ir greit pagaminamas. Beje, abiem atvejais naudoju ne pirktinį rikotos sūrį, o naminę varškę iš šaldyto kefyro - ji be galo tinka šiems receptams, nes gaunasi tokia puri šilkinė varškė.
Šokoladinis rikotos pyragas su moliūgų tyre |
Pyrago pagrindui reikės:
20 šokoladinių sausainių, sutrintų
~100 g sviesto, lydyto
Pyrago viršui reikės:
300 g kreminės varškės arba rikotos sūrio
3/4 stiklinės cukraus
1 stiklinės moliūgų tyrės
2 kiaušinių
~3 v.š. miltų
po žiupsnelį cinamono, muskato riešuto, druskos
100 g juodojo šokolado
Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
Pyrago pagrindą pasidarom labai paprastai: išlydome sviestą ir kiek pravėsusį rankomis įmaišome į sutrintus iki trupinių sausainius. Maišome tol, kol paėmus jų saują į ranką sulimpa gumuliukas. Trupinius paskleidžiame į kepimo formą ir rankomis paspaudome, kad tolygiai pasidengtų. Kepame 10 min įkaitintoje orkaitėje. Iškeptą paliekame pravėsti.
Pyrago viršui naudoju naminį a la rikotos sūrį iš užšaldyto kefyro - gaunasi tokia žiauriai minkšta glotni varškytė, tiesiog subalansuota tokiam pyragui. O jeigu naudoju paprastą varškę, tuomet ją sublenderiuoju, kad tapti taip pat glotni ir bent kiek panašesnė į kreminę.
Dubenyje varškę sumaišome su cukrumi (man tai patogiausia daryti su silikonine mentele), įmušame kiaušinius, sudedame moliūgų tyrę, miltus, prieskonius ir gerai išmaišome.
Šokoladą ištirpiname garų vonelėje. Vieną stiklinę paruoštos varškės masės atskirai sumaišome su kiek pravėsusiu šokoladu. Likusią varškę tolygiai paskirstome ant sausainių pagrindo, galiausiai sudedame ir su šokoladu sumaišytą varškę. Su šakute pamaišome, kad abu varškės sluoksniai gražiai išsimargintų. Kepam apie 45 min. Valgyti reikėtų atvėsusį (tada jis sutvirtėja), bet nekantriausiems puikiai valgysis ir dar šiltas. Skanaus!
Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 10 min pagrindas + 45 min visas pyragas
|
|
Greitas marmurinis rikotos pyragas |
175 g sviesto, lydyto
3 v.š. kakavos miltelių
150 g cukraus
2 kiaušiniai
125 g miltų
Rikotos viršui reikės:
250 g rikotos sūrio (arba varškės iš kefyro)
40 g cukraus
1 kiaušinio
Įkaitinkime orkaitę iki 180 C. Pasiruošiame kepimo formą (geriau kvadratinę - vėliau bus patogiau pjaustyti) - ištiesiame kepimo popieriumi.
Ištirpiname sviestą, į jį sudedame kakavą bei cukrų ir maišome, kol cukrus ištirps. Sviestą perpilame į dubenį ir kai šis lengvai praaušta, atsargiai supilame lengvai išplaktus kiaušinius. Įmaišome miltus. Gautą tešlą paskirstome kepimo formoje.
Tada rikotos sūrį išsukame su cukrumi ir kiaušiniu - kol masė taps vienalytė. Krečiame ją šaukštu į kepimo formą ant tešlos, šiek tiek palyginame ir šakute lengvai sumaišome su ruduoju sluoksniu, kad pyragas pasidarytų margas. Kepame apie 45-50 min.
Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 45 min.
Net neabejoju, kad bus skanu!
Receptai iš delfi receptų platybių.
Nuostabus pyragas! Tikras apsivalgymas😊
AtsakytiPanaikinti