2017 m. birželio 29 d., ketvirtadienis

Kiaulienos ir pupelių troškinys


Kiaulienos ir pupelių troškinys su keptomis bulvėmis ir batatais
 

Puikus mėsos troškinukas su natūraliu padažu. Puikiai tinka ir mažiesiems. Tik turėkite omenyje, kad patiekalo ruošimas užtruks apie 1 val. (aišku, ne visą ruošimo laiką reikės sėdėti prie puodų), bet troškiniai retai kada greičiau ir pasiruošia. Visi naudojami ingredientai paprasti, kasdieniški, natūralūs, o skonis tikrai nenuvils!

~3 porcijoms reikės:
~500 g kiaulienos (kumpio, sprandinės ar nugarinės)
prieskonių
~300 ml karšto vandens
~100 g pupelių (virtų svoris ~350 g)
1 svogūno
1 morkos
druskos, pipirų
3 v.š. pomidorų padažo
5 v.š. grietinės


Dėmesio: apie šį receptą reikia pagalvoti jau iš vakaro ar ryte (jei ruošime vakare), nes reiktų užmerkti pupeles 6-8 val.

Patiekalo ruošimą pradedame nuo pupelių - nupilame vandenį, kuriame jos mirko, sudedame į puodą, užpilame dvigubu kiekiu vandens, ir užvirus vandeniui paliekame virti ~1 val.
Arba greitesniam variantui naudojame konservuotas pupeles, tada šį žingsnį galime praleisti.

Toliau ruošiame mėsą. Ją galima paruošti dviem būdais (1 ir 2).

Trumpai:
1. Pirma mėsą apkepame (keptuvėje arba orkaitėje ~20 min), o tada troškiname (30-40 min).
2. Pirma mėsą išverdame (~1 val), o tada trumpai apkepiname keptuvėje (~5min).
O tada pasirinktu būdu apdorojus mėsą, pereiname prie galutinio troškinimo su pupelėmis, apkeptomis daržovėmis ir padažu.

Išsamiau:
1. Žalią mėsą visų pirma supjaustome kubeliais (po 20-30 g), apibarstome mėgstamais prieskoniais (bazilikas, raudonėlis, kalendra, malti pipirai).
Jei turime laiko, ją su prieskoniais kelias valandas palaikome šaldytuve (bet ne ilgiau 20 val).
Jei neturime laiko arba kai mėsa pasimarinuoja, dedame ją į kepimo indą ir apkepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje ~20 min (arba 220 C 15 min).
Greitesnis, taip pat tinkamas variantas - mėsą apkepti keptuvėje, kol gražiai parusvės.
Apkeptus mėsos gabaliukus sudedame į puodą, užpilame karštu vandeniu ir troškiname 30-40 min.
Einame prie 3 ir 4 žingsnio.

2. Kitas būdas, kuris užtrunka panašiai laiko, bet gauname šiek tiek sveikesnę mėsą, nes ją verdame. Puode užkaitiname vandenį (maždaug tiek, kad vėliau įdėjus mėsą ji apsisemtų), kai šis užverdą, dedame visą mėsos gabalą. Kad skaniau išvirtų, į puodą įmetame nuluptą, per pusę perpjautą svogūną, kelis lauro lapus, pipirų grūdelius. Prisukame ugnį ir mėsą verdame apie 1 val.
Mėsai įpusėjus virti, atliekame 3 žingsnį.
Išvirus mėsai leidžiame jai šiek tiek atvėsti, o tada ją supjaustome nedideliais kubeliais. Įkaitiname keptuvę, įpilame šlakelį aliejaus ir šiek tiek apkepiname mėsytę, kad kiek paruduotų. Tada į keptuvę įpilame šiek tiek karšto vandens ir pereiname prie 3 žingsnio.

3. Kol mėsą troškinasi/verda pasirinktu būdu ir verda pupelės, pasiruošiame daržoves. Įkaintoje aliejumi keptuvėje apkepiname smulkiai supjaustytus svogūnus, po kelių minučių sudedame burokine tarka ar šiaudeliais sutarkuotą morką ir pakepiname apie 15 min, kol suminkštėja morkos. Galima įpilti šiek tiek karšto vandens, kad daržovės neliptų prie keptuvės ir nebereiktų pilti aliejaus.

4. Pabaigoje prie mėsytės sudedame išvirtas pupeles, apkepintas morkas ir svogūną, pomidorų padažą, įberiame druskos ir patroškiname ~10 min. Tada sudedame ir grietinę, išmaišome ir pakaitiname dar ~5 min.
Patiekiame su padažu, kuriame troškinosi.

Beje, man antrasis mėsos paruošimo variantas tinka šiuo metu labiau dar ir dėl to, kad taip, neruošdama atskirai, išverdu mėsytės ir savo mažyliui. Todėl verdant mėsos jos nesūdau, visa tai padarau jau besitroškinant mėsai keptuvėje.

Skanaus!

Kiaulienos ir pupelių troškinys

 


Receptas su 1 mėsos paruošimo būdu pagal technologinę kortelę

1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...