2015 m. vasario 24 d., antradienis

Naminė raugo duona


Anksčiau buvo sunku patikėti, kad įmanoma išsikepti naminę raugo (be mielių) duoną be pečiaus, o tiesiog paprastom namų sąlygom standartinėje orkaitėje. Žinoma, duonai, keptai pečiuje, niekas neprilygs ir ji vis tiek bus kažkiek kitokia ir ypatinga, bet galiu drąsiai teigti, kad labai ypatingą ir tokią tikrą naminę, su kokiais nori priedais, kokiais nori miltais ir jų proporcijomis (ruginiai, kvietiniai, rūpūs ir pan.) galima išsikepti ir paprastoje orkaitėje. Kai su vyru gavome raugo, tuo metu ilgą laiką nebuvo kada mums prisėsti prie jos kepimo, o gal vis pritrūkdavo motyvacijos, juk kaip sakoma, kai kažko labai nori, tai įžvelgi galimybes, o ne priežastis, kodėl to negali padaryti :). Kaip bebūtų, praėjus keliems geriems mėnesiams, kai mūsų raugas šaldytuve jau visai panūdo tupėti ir, bent aš, galvojau, kad jau tikrai jam galas, vyras visas optimistas nusprendė visgi dar pabandyti jį prikelti ir suteikti gyvybę iš naujo. Ir ką jūs manot, iš to ilgaaai stovėjusio raugo išėjo puiki duona. Ir gimė puikus duonos kepėjas - mano vyras :). Taigi nuo to laiko supratome, kad kai tik bus laiko, kepsime tik naminę duoną. Gaminant duonos tešlą vis reikia nepamiršti atsidėti dalį tos tešlos, kuri vėliau vėl tarnaus kaip raugas. Mes esame ne kartą pamiršę tai padaryti, tai tekdavo raugą pasigaminti iš naujo patiems. Ir tai tikrai nėra sudėtingas procesas, tiesiog užtrunka vieną dieną-dvi, kol raugas subręs.
Esame išbandę kelis duonos receptus, o kol kas labiausiai ir kitaip -iausiai pasiteisino ir patiko receptas, kuriuo ir pasidalinsiu. Ne paslaptis, jį jau galėjote rasti interneto platybėse ir anksčiau, aš tik patvirtinsiu, kad tai tikrai vertas dėmesio receptas :). Bet kuriuo atveju, remdamiesi šituo receptu galime kaskart gauti vis naują duoną, įdėdami kitokių priedų, keisdami miltų proporcijas ir pan. 

Beje, kai įsinorėsite duonos, jos, taip sakant, norėkite kelias dienas, nes pirmą norėjimo dieną jūs turėsite prikelti jau turimą raugą (t.y. ištraukti iš šaldytuvo ir papildyti miltais bei vandeniu), po gerų kelių valandų užmaišysite pirmąją tešlą ir paliksite jai subręsti, tada kitą norėjimo dieną gaminsite antrą tešlą, sudėsite į kepimo formas ir paliksite dar kelioms valandas. O tada pagaliau bus galima kepti - apie 1-1.5 val. Taigi procesas gali trukti 3 dienas, o gerai susiplanavus - ryte panorėjus, kitos dienos vakarą jau galime skanauti šviežią šiltą duoną su sviestu (greit ištirpsiančiu ant jos). Tik neišsigąskite apibūdinimo tešlos gaminimas, nes tai duonos kepime tik reiškia raugo arba tešlos papildymą miltais ir vandeniu, ir kitais norimais priedais - visiškai nieko sudėtingo, jokių kiaušinių plakimų ar pan. Tik... kantrybės!
Tad pradėkime.

Raugo prikėlimas
raugas
2 kupini v.š. ruginių miltų
1 stiklinė vandens, šilto

Pirma tešla
1 stiklinė raugo
4 stiklinės ruginių miltų
3 stiklinės vandens, šilto

Antra tešla
pirma tešla+
6 v.š. cukraus
2 v.š. druskos
2-3 v.š. medaus
2-3 v.š. kmynų
4 stiklinės miltų (čia jau Jūsų teisė rinktis, galite naudoti vien ruginius, galite maišyti su kvietiniais arba vien kvietinius, arba rupius kvietinius - galite kaskart rinktis kitokias proporcijas, kol rasite savo skaniausią variantą)
3-4 v.š. saulėgrąžų ar grūdų, ar moliūgų sėklų

Raugo prikėlimas:
Išsiimame turimą raugą iš šaldytuvo (jo paprastai būna keli šaukštai), dedame miltus ir supilame šiltą vandenį (su raugu, kaip ir su mielėm - šiukštu nepilkite karšto vandens, nes raugas numirs - naudokite vandenį tokio šiltumo, kad dar galėtumėte įkišti pirštą ir nesinorėtų iškart ištraukti apie 35-40 C). Gerai išmaišykime mediniu šaukštu ir palikime pastovėti, kol šis raugas iškils, suburbuliuos - tai gali trukti nuo 4 iki 12 val, jeigu namie nėra šalta, greičiausiai užteks 4-5 val.

Gaminame pirmą tešlą:
Į išrūgusį raugą sudedame nurodytą kiekį miltų, supilame šiltą vandenį. Viską maišome mediniu šaukštu - nebus lengva, tad jei vyras šalia, prašykite jo pagalbos :). Jei nėra - tai puiki treniruotė rankoms! Tešla turi gautis kaip tiršta grietinė. Beje, tešlą gaminkime dideliame dubenyje, nes vėliau ji kils ir tikrai nesinorės, kad pradėtų dribti per kraštus. Taigi išmaišytą tešlą uždengiame rankšluosčiu ir paliekame maždaug 12 val. arba per naktį. 

Dėmesio! (raugo atsidėjimas) Būtent dabar nepamirškime nusikabinti 2 šaukštų šios prarūgusios tešlos į stiklainį, kuriame laikysite savo raugą kitai duonai. Į jį dar įdedame 2 šaukštus ruginių miltų bei apie 200 ml šilto vandens arba kol raugas bus tirštos grietinės konsistencijos. Gerai išmaišykime ir palikime, kol raugas pakils ir užsipildys visas stiklainiukas. O tada jau galime jį dėti, uždengus dangteliu su pradurta skylute (kad kvėpuotų), į šaldytuvą iki kito karto.

Gaminame antrą tešlą:
Atskirame dubenėlyje supilkime cukrų, medų, druską ir kmynus. Viską užpilkime šiltu vandeniu (tik tiek, kad apsisemtų), išmaišykime, kol ištirps cukrus ir medus. Jei medus kietas, galima jį prieš tai išlydyti garų vonelėje. Taigi šį mišinį supilame į pirmą tešlą, išmaišome, dedame vis pamaišydami miltus. Tada dedame norimus priedus: saulėgrąžų, ar grūdų - rugių, kviečių (prieš tai kokią valandą pamirkytų), ar sėlenų (kvietines ar rugines), ar moliūgų sėklų - galime ir visko po truputį. Juk duonoje turi būti ląstelienos - nuo to ji tik sveikesnė ir lengviau suvirškinama bus. Tešlą gerai išmaišome - tai nebus lengva, tešla bus labai lipni, galima bandyti ir ją minkyti, galite vis pašlaptini rankas, kad būtų lengviau. Tešla neturėtų būti per skysta.

Pasiruošiame kepimo formas, kuriose norėsim kepti duoną - mes kepame dviejose pailgose keksui skirtose formose - jas išklokime kepimo popieriumi. Paskirstome tešlą į abi formas. Šlapiomis rankomis išlyginame jų paviršių ir galime dar pabarstyti ant viršaus kmynų, moliūgų sėklų, saulėgrąžų ar pan. Abi formas uždengiame rankšluosčiu ir paliekame jau paskutinį kartą pakilti - apie 3-5 val. Vėl stebėkime - tešla gali pradėti dribti iš formos, tad geriau, kad kepimo formos nebūtų sklidinai pripildytos tešlos, turi dar likti joms vietos.
Kai duonos tešla pakyla, paviršių patepame aliejumi (patogu naudoti šluotelę, jei turite) - taip mažiau tikėtina, kad kepdamas sutrūkinės paviršius. Ir pagaliau dedame į orkaitę - kepame 180 C temperatūroje apie 75-90 min.
Iškeptus kepalus dar karštus būtinai pašlakstykime šaltu vandeniu - kad duonos pluta būtų minkštesnė.
Ir voila - naminė raugo duona jau ant Jūsų stalo! Geriausia palaukti, jei pavyks, kol ji praauš, ir skanauti su sviestu, sūriu, kumpiu, tepamu sūreliu ar pan. 

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 1 val. 20 min - 1 val. 30 min.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...