2015 m. vasario 3 d., antradienis

Obuolių pyragas su karameliniu glaistu


Nors šiuo metu toli gražu ne obuolių sezonas, o toks metas, kai naminių likę tik vienas kitas suvytęs obuolėlis, būtent tam, kad tokie obuoliukai neliktų prie supuvimo ribos irgi netyčia radusi labai skaniai atrodančio pyrago nuotrauką interneto platybėse, nusprendžiau šį ne itin šaltą viduržiemį prisiminti obuolių-cinamono dvelksmą namuose. Man patinka, kad pyragai turi tokia ypatybę prikelti bet kokius dar nespėjusius supūti obuolius iš merdėjimo ir atsiskleisti visu kvapnumu bei obuolišku skoniu :).
Blogerė, pas kurią radau šį receptą, kaip teigia, jį paėmė iš Paual Deen's kulinarinės knygos The Lady and Sons ir teigia, jog jos skaitytojai, kurie išbandė šį pyrago receptą, liko labai patenkinti. Išbandžiau jį ir aš. Ir nuoširdžiai siūlau ir Jums jį išbandyti - puikus, drėgnas, saldus ir ne toks jau tradicinis. Šiek tiek pasikoregavau karamelinį glaistą, jo kiekis gavosi kiek mažesnis, bet tikrai nebuvo per mažai. Taip į tešlą autorės buvo siūloma dėti 3 stiklines miltų, aš dėjau 2, nes tešla ir taip atrodė tiršta. Galbūt kam nors norėsis išbandyti išsikepti dar tirštesnį pyragą :)



Tešlai reikės:
3 kiaušinių
300-350 g cukraus
300 ml aliejaus
2 stiklinės miltų 
2 a.š. vanilės ekstrakto
5-7 obuolių arba ~2,5 stiklinės supjaustytų obuolių

Karameliniam glaistui:
115 g sviesto
115 g cukraus, rudojo
1 v.š. pieno

Originaliame recepte dar dedasi 1 stiklinė graikinių riešutų - aš jų neturėjau, tad nedėjau.
Beje, receptas neklysta - jame tikrai nėra kildinamųjų medžiagų ir dėl to pyragas niekuo neprastesnis :) 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Į dubenį įmuškime kiaušinius, suberkime cukrų, supilkime aliejų ir viską išmaišykime, kol masė pasidarys vientisa. Suberkime miltus ir vėl viską gerai išmaišykime. Įberkime vanilinio cukraus, riešutus (jei dedate) ir gabaliukais supjaustytus obuolius.
Pasiruoškite kepimo formą - dydis maždaug 30x23 cm, o aš naudojau keramikinę apvalią kepimo formą, taip pat puikiai tiko dydis - šiek tiek patepkime sviestu, pabarskykime miltais, o jų perteklių pašalinkime. Tešlą paskleiskime kepimo formoje ir kepkime 45-60 min. Stebėkime kepimo pabaigoje - pyragas bus iškepęs, kai į pyrago vidurį įdurtas dantų krapštukas išlis švarus.
Kol pyragas dar šiltas, su peiliu subadykime skylučių pyrage ir paskleiskime pasigamintą karamelinį glaistą. Tad pasidarykime jį. Pašildikime visus ingredientus ant vidutinės ugnies. Vis pamaišykite. Leiskite pavirti 2 min. Užpilkite ant šilto pyrago.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 45-60 min.

Pyragas gana riebus, tad atsargiai - jį reikia skanauti, o ne valgyti :)) Beje, kitą kartą bandysiu dėti mažiau aliejaus - maždaug 200 ml, o tada priklausomai nuo gaunamos konsistencijos atitinkamą kiekį miltų.
Obuolių pyragai skaniausiai valgosi šilti, bet galiu tvirtai pareikšti - tikrai skanus ir šaltas. O jis dar ypatingesnis patiekiamas su ledais. Beje, kadangi kai iškepiau su vyru jo nespėjome greit įveikti, du gabaliukus dar pabandžiau užšaldyti ir ką Jūs galvojat - po kelių savaičių vėl skanavau šviežio obuolių pyrago :) Tikrai tinkamas šaldyti.
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...