2015 m. vasario 9 d., pirmadienis

Tradicinis batonas


Namie galime išsikepti praktiškai viską, ką perkame parduotuvėje. Ir privalumas tas, kad tikrai žinome, kas bus tokio naminio gaminio sudėtyje. O ir dažnai toks naminis gaminys dar skanesnis...
Tad pagaliau ir man atėjo geniali sakyčiau mintis - jeigu galime išsikepti namuose raugo duonos, tai kodėl negalime išsikepti naminio mielinio batono?? Kaipotokio batono receptą gal būtų sunkiau rasti amerikietiškuose bloguose, bet va rusiškuose puslapiuose tikrai galima rasti, o kadangi aš nesu didelė rusų kalbos draugė, čia radau puikų batono receptą, kuriame blogerė išsivertė ir aprašė, kaip pasigaminti tradicinį tarybinį batoną - ačiū jai ir štai receptu bei gamybos procesu dalinuosi ir aš :).

Batono tešlai reikės:
14 g mielių, šviežių
260 ml vandens, šilto
500 g miltų
1 a.š. druskos
1,5 a.š. cukraus
40 g sviesto, kambario temperatūros

Aptepimui:
kiaušinio trynio-2-3 v.š. aliejaus
1-2 v.š. sezamo sėklų

Mieles supjaustome gabalėliais ir sudedame į šiltą vandenį - palaukiame, kol jos ten ištirps.
Miltus sumaišome su druska, cukrumi, padarome duobutę, į kurią supilame ištirpusias mieles. Išminkome. Į tešlą įminkome gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą. Minkome 10 min., kol tešla pasidarys minkšta ir elastinga.

Gautą tešlos gumulėlį įdedame į dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir kildiname 40 min.-1 val., kol pakils maždaug dvigubai.


Tada tešlą vėl išminkome, padaliname ją per pusę ir suformuojame du kepaliukus. Juos dedame ant skardos, kurioje keps, vėl uždengiame rankšluosčiu ir paliekame kilti dar 1 val.


Ant iškilusių kepaliukų aštriu peiliu padarome kelias įstrižas linijas ir aptepame trynio-aliejaus mišiniu, pabarstome sezamo sėklų.

Kepame 180 C 25-35 min. - žiūrėkime, kada batonas jau atrodys pakankamai apkepęs.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 25-35 min.


Bon appetit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...