2015 m. vasario 19 d., ketvirtadienis

Toffee obuolių pyragas


Vasario mėnuo ir aš toliau naudoju paskutiniuosius bevystančius obuolius puikiems kepiniams išgauti. Kodėl toffee? Toffee paprastai vadinami saldainiai iš karamelizuoto cukraus ir sviesto. Būtent tokiame toffee padažiuke yra pakepinami šiam pyragui skirti obuoliai, o vėliau pyragas padengiamas likusiu skysčiu. Ir šis padažiukas tikrai suteikia puikų ir įdomesnį skonį šiam rudeniškui pyragui. Pagal pateiktus kiekius pyragas pasidengė lengvu plonu toffee sluoksniu - norint jo daugiau ir dar drėgnesnio pyrago, pasigaminkite daugiau padažiuko, naudojant didesnius jam skirtų ingredientų kiekius.

"Caramelizing the apples in this cake gives them a wonderfull toffee apple taste, and soaking the cake in the buttery cooking juices after baking makes it especially moist and flavorfull."

Pyrago tešlai reikės (8-10 porcijų):
200 g sviesto, kamb. temperatūros
50 g baltojo cukraus
2-3 didesni obuoliai, nulupti, supjaustyti gabaliukais
150 g šviesaus rudojo cukraus
3 dideli kiaušiniai, kamb. temperatūros
130 g kvietinių miltų
1 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. druskos

Patiekimui:
plaktos grietinėlės arba cukraus pudros (nebūtina)

Gaminimo eiga:
Įkaitinkime orkaitę iki 180 C. Naudokime 22 cm apvalią kepimo formą - jos dugną padenkime kepimo popieriumi. 
Platesnėje keptuvėje lengvai pakaitinkime 40 g sviesto ir baltąjį cukrų, kol visa tai įgaus lengvą auksinį atspalvį. Į keptuvę sudėkime supjaustytus obuolius ir pakepinkime 7-8 min, kol obuoliai pradės minkštėti, rusvėti ir atrodys pasikaramelizavę. 
Rankiniu arba elektriniu maišytuvu išplakime likusį minkštą sviestą su ruduoju cukrumi, kol masė taps lengva ir puri. Po vieną įmuškime kiaušinius, kaskart gerai išplakdami. 
Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišykime kartu ir įsijokime į skystąją masę. 
Išimkime pakepintus obuolius iš keptuvės su kiaurasamčiu, o likusį skystį atidėkime - jo dar prireiks. 
Paskleiskime obuolius ant kepimo formos dugno. Ant viršaus supilkime tešlą. 
Jeigu kepimo forma su nuimamu dugnu, po ja paruoškime papildomo kepimo popieriaus, didesnio už kepimo formos apskritimą, kad šis sulaikytų žalios tešlos likučius, jei jų pasitaikys kepimo pradžioje. Pyragą įdėkime į orkaitę ir kepkime 40-45 min. Iškepus pyragą palikime kepimo formoje, kol atvės. 
Keptuvę su likusiu nuo obuolių skysčiu pakaitinkime ant lengvos ugnies, kol visiškai suskystės. Su iešmeliu ar dantų krapštuku padarykime daug skylučių pyrago paviršiuje, perdėkime jį į serviravimo lėkštę ir užpilkime obuolių sirupą ant pyrago viršaus. Leiskime jam susigerti. 
Patiekime pyragą dar šiltą su plakta grietinėle arba jau atvėsusį, pabarstytą cukraus pudra.

Kepimo temperatūra: 180 C.
Kepimo laikas: 40-45 min.


Hermetiškame indelyje pyragas gali išsilaikyti 3 dienas.

Bon appetit!



Šaltinis: Caroline Bretherton "Step-by-step cakes"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...