2021 m. gruodžio 10 d., penktadienis

Aguonų vyniotinis

Aguonų vyniotinis
 

Iš mielinių kepinių vienas skaniausių... :) Tas drėgnas aguonų įdaras... Jis puikaus skonio, ir kartu leidžia šiam pyragui išbūti kiek ilgiau gero skonio nei kiti įprasti mieliniai kepiniai. Galima jam pagaminti ant viršaus baltą glaistą, įprastą tokiems aguonų vyniotiniams, bet aš dažniausiai apsieinu be jo, nes jis daugiau dėl grožio, nei dėl skonio. Ypatingumo jam ir taip netrūksta :).
Dar jo didelis pliusas tas, kad iš dalies tešlos (nes visos tešlos ir kiek per daug įprastai pailgai kekso formai) galima tuo pačiu pagaminti kūčiukų!

Reikės:

Tešlai
🌹 250 ml pieno
🌹 25 g šviežių (11 g sausų) mielių
🌹 100 g sviesto
🌹 500 g miltų
🌹 5 v.š. cukraus
🌹 žiupsnelio druskos
🌹 2 kiaušinio trynių (arba 1 kiaušinio)

Įdarui
🌹 100 g aguonų
🌹 50 g migdolų + 50 g graikinių riešutų
🌹 50 g sviesto, minkšto
🌹 1 kiaušinio
🌹 100 g cukraus
🌹 žiupsnelio cinamono

1. Pirmiausia mieles užberiame šaukštu cukraus.

2. Į dubenį suberiame miltus, ant jų kubeliais pjaustytą sviestą ir viską sumaigome pirštais, kol nebeliks sausų miltų. 

3. Pieną pašildome iki maždaug 40 C, jame ištirpiname cukrų ir druską. Miltuose padarome duobelę ir supilame pieną, įmušame ten pat kiaušinių trynius/kiaušinį ir skystą masę išplakame. Galiausiai viską šaukštu išmaišome su miltais. Gaunasi gana lipni tešla. Ją pridengiame ir atidedam šiltesnėje vietoje apie 1 valandą pakilti, kol tešla padvigubės. 

4. Tuo metu paruošiame įdarą. Aguonas nuplikome karštu vandeniu ir nusausiname. Kartu su riešutais aguonas sutriname maisto smulkintuvu. Atskirai sviestą išsukame su cukrumi ir kiaušiniu. Į šią masę įmaišome aguonų mišinį. 

Šitoje vietoje, prieš kočiojant pakilusią tešlą, galima atsiriekti jos gabalaitį, įmaišyti atskirai šaukštą aguonų ir pasigaminti kūčiukų (ar nedidelių bandelių).

5. Pakilusią tešlą išverčiame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiojame ją į stačiakampį, kad viena jo, trumpesnioji kraštinė būtų kepimo formos ilgio. Tešlos lakštas turi būti 2-3 cm storio.

6. Ant tešlos tolygiai paskirstome aguonų įdarą, tik nepritepame prie kraštų. Suvyniojame į vyniotinį (lėtai vyniojam ir gerai užspaudžiam, kad kepant neatšoktų) ir siūle į apačią perkeliame į paruoštą kepimo formą. Leidžiame dar pakilti ~30 min.

7. Pyragą kepame 180 C orkaitėje  ~45 min. 

Atvėsusio pyrago viršų galima patepti imbieriniams sausainiams naudojamu glaistu (kiaušinio baltymas ir cukrus).

Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: 60 min tešlos kildinimas + 30 min pyrago kildinimas + 45 min kepimas

Aguonų vyniotinis

 

Aguonų vyniotinis

SKANAUS! 


Recepto idėją iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...