2021 m. gruodžio 20 d., pirmadienis

Varškės pyragas su spanguolėmis

 

Varškės pyragas su spanguolėmis

Cranberry free iconDar vienas įdomus varškės pyrago variantas - su trapia tešla ir rudenišku, lengvai rūgštelėjusiu spanguolės tonu. O, kaip teigia Beata, gerai iki purumo išsukta varškė su grietinėle puikiai tiktų kaip įdaras ir kitokiems varškės pyragams. Ir dar - iš šio papločio recepto galima pasigaminti ir imbierinių sausainių! Tad vienu šūviu galima nušauti net du zuikius :) Arba iškart pasigaminti daugiau papločio, arba gali iš šios normos nugnybti ir pasigaminti bent vieną skardą sausainukų. Beata teigia, kad pyragas skanus ir be papločio, tad jei šiek tiek nusivogsim, pyrago skoniui tai nepagadins :).
P.s. pyragas ilgai išlieka kaip šviežias.

Reikės:

Papločiui
🍒350 g miltų
🍒100 g sviesto
, šalto
🍒100 g cukraus
🍒1/2 a.š. kepimo miltelių
🍒1 a.š. meduolių prieskonių
🍒1 a.š. cinamono
🍒1 v.š. medaus
🍒1 v.š. grietinės
🍒1 kiaušinio

Varškės masei
🍒250 g varškės
🍒250 ml grietinėlės
🍒2 kiaušinių
🍒4 v.š. cukraus
🍒1 v.š. krakmolo

Spanguolių uogienei
🍒300-400 g spanguolių
🍒1 apelsino
(sulčių + šiek tiek žievelių)
🍒200 g cukraus

1. Pradedam nuo spanguolių uogienės: suberiame uogas į puodą, užpilame apelsinų sultimis, žievelėmis bei cukrumi, išmaišome ir paliekame kaisti ant nedidelės ugnies, kol uogos pradės pampsėti. Aš tam daviau pakankamai laiko, kad masė nebūtų per skysta, tad galima tokią greitą uogienę pasidaryti ir kiek anksčiau.

2. Į dubenį suberiam miltus ir užtarkuojam arba kubeliais įpjaustom sviestą. Rankomis gnaibome tol, kol nebeliks sausų miltų. Tada suberiam cukrų, kepimo miltelius ir prieskonius, išmaišom.

3. Atskirame dubenėlyje išplakame kiaušinį su grietine, ten supilam ir pašildytą medų (jei buvo kietas), išmaišom ir supilam į miltų masę. Išmaišom. Pradedame minkyti tešlą. Ji nebeturėtų lipti prie rankų, bet svarbu miltų nepadauginti. Ilgai minkyti nereikia. Suformuojame kamuolį ir apdengę dedame 30 min šaltai.

4. Per tą laiką pradedam ruošti varškės įdarą. Varškę gerai ištriname su grietinėle (galima pasinaudoti blenderiu) - masė turėtų gautis minkšta it šilkinė.

5. Orkaitę įkaitiname iki 180 C. Ištraukiame sustandėjusią tešlą ir iškočiojame iš jo kepimo formos dydžio paplotį (turėtų gautis iki 1 cm storio). Jį perkeliame į paruoštą formą ir subadome šakute. Kepame 10 min.

6. Pabaigiame ruošti varškės įdarą: atskirai iki purumo išplakame kiaušinius su cukrumi, įmaišome ir krakmolą, tada po truputį viską sumaišome su varške - kad neišeitų pripurentas oras :). Įdaras gausis maždaug grietinės konsistencijos.

7. Iškepusiam papločiui reiktų leisti šiek tiek atvėsti (varškė nemėgsta staigaus karščio). Ant jo ištepam kelis šaukštus spanguolių uogienės ir supilame varškės masę, išlyginame. Tokį pyragą kepame ~45 min.

8. Iškepusiam pyragui leidžiame 5 min pravėsti, o tada jį ištepame likusia spanguolių uogiene. Ir tada - kaip ir daugeliui varškės pyragų - teks leisti jam visiškai atvėsti, nes šalti jie skaniausi, o ir gerokai sutvirtėja.

Kepimo temperatūra: 180 C
Kepimo laikas: 30 min (tešlos šaldymas) + 10 (papločio kepimas) + 45 (pyrago kepimas) + pilnas atvėsinimas

Varškės pyragas su spanguolėmis

 

Varškės pyragas su spanguolėmis

SKANAUS!

 

Iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...