2021 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Balta duona

Balta duona

 

Balta duona, kuri primins batoną arba forminę sumuštinių duoną - tik daaaug skanesnė, ypač šilta, neseniai iškepusi.. :)

Reikės:
🍞 375 g miltų
🍞 2 a.š. druskos
🍞 1,5 a.š. sausų mielių
🍞 1 a.š. cukraus
arba medaus
🍞 190 ml vandens, šilto
🍞 20 g sviesto, minkšto

1. Dubenyje miltus gerai sumaišome su sausomis mielėmis, druska ir cukrumi. Vandenį pašildome, kad būtų kiek šiltesnis nei kamb. temperatūros (~35 C) ir pilame į miltus. Viską pamaišome pradžioje šaukštu, o prieš pradedant minkyti rankomis, sudedame sviestą, jį įminkome į tešlą ir dar paminkome viską bent kelias minutes, kol gauname tolygų tešlos kamuoliuką. Jį pridengiame ir paliekame šiltoje vietoje apie 1 val.

2. Tešlai pakilus dvigubai, ją padalijame į dvi dalis. Iš kiekvienos suformuojame pailgą volelį ir sujungę abu persukame kaip virvelę.

3. Kepalą dedame į popieriumi padengtą pailgą kepimo formą (galima naudoti ir kitokią), viršų aptepame sviestu arba kiaušinio plakiniu. Galima pabarstyti aguonomis ar sezamo sėklomis. Dar kartą pridengę pakildiname apie 45 min.

4. Pakilusį kepalą šaunam kepti pirmas 10 min 220 C temperatūroje, likusias 20-30 min 200 C temperatūroje.

5. Iškepusią duoną išimame iš skardos ir leidžiame atvėsti.

Kepimo temperatūra: 220 C ir 200 C
Kepimo laikas: 60 min (tešlos kildinimas) + 45 min (kepalo kildinimas) + 30 min (kepimas)

Balta duona

Balta duona

SKANAUS!


Receptas iš knygos "Kepame duoną namuose"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...